"Numai atât îmi doresc, să pot să-mi schimb pansamentul. Să nu fac infecţie". Medicii nu mai pot refuza internările

Orice pacient poate fi suspect de COVID 19, chiar fără vreun test, aşa că personalul medical trebuie să se protejeze - a transmis şeful DSU. Raed Arafat i-a avertizat pe cei din spitale că pot răspunde penal dacă refuză bolnavii pe motiv că nu au confirmarea sau infirmarea infecţiei cu noul coronavirus. Mulţi pacienţi care necesită îngrijiri sunt disperaţi că nu mai sunt primiţi la spitale şi riscă să aibă complicaţii.

30 Martie 2020, 22:02 Știrile TVR |
Medicii nu mai pot refuza internările
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Raed Arafat, șeful DSU: Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi.

Avertismentul a venit după ce au fost semnalate cazuri de spitalizare întârziată fiindcă nu se ştia dacă oamenii au sau nu COVID.

Raed Arafat a anunţat că a emis un ordin cu reguli privind internarea pacienţilor care se prezintă la unităţile de primiri urgenţe şi la spitale. După ordonanţa militară nr. 3, unii bolnavi au ajuns în situaţii disperate.

Sunt într-o situaţie cumplită şi nu numai eu. Numai atât îmi doresc, să pot să-mi schimb pansamentul, credeţi-mă! Să nu fac infecţie. Sunt pacienţi care au nevoie de servicii de specialitate. Şi noi suntem pacienţi şi avem nevoie de ajutor, spune o pacientă.

Roxana a fost operată la Floreasca, acum o lună, pentru un abces uriaş aproape de nervul sciatic. Venea o dată la două zile la spital pentru pansament chirurgical. Intervenţia nu s-a vindecat. Zilele trecute, a ajuns la Floreasca din nou, cu sângerare. Chirurgul cu aproape 40 de ani de experienţă a dus-o într-o sală de intervenţii, unde au avut parte de un coşmar.

Cred că a venit asistenta şefă de acolo. A început să ţipe, să urle, ieşiţi afară, eu eram aşezată pe pat, îmi desfăcuse domnul doctor pansamentul. Medicul încerca să-i spună - "Staţi puţin, trebuie să o pansez, uitaţi în ce hal e!". "Nu mă interesează." Nu i-a dat nici pensa. A refuzat. A spus că e ordin de ministru. Zice: ştiţi că se poate complica şi ne poate da în judecată? - Ştiu, dar e ordin, ordin de ministru. N-aveţi voie, a povestit Roxana.

S-a întâmplat după ce oficialii anunţaseră că doar urgenţele vor mai putea fi preluate.

Contactat telefonic, dr. Raed Arafat ne-a spus răspicat că pansatul şi scoaterea firelor după operaţie nu sunt interzise prin ordin. De altfel, oficialii au precizat că medicii sunt cei care decid ce pacienţi trebuie preluaţi şi ce cazuri pot fi amânate.

La Floreasca, doar urgenţele sunt însă preluate.

Bodan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: Date fiind şi ordinele comandantului acţiunii emise până acum în baza ordonanţei militare nr. 3, conducerea spitalului a decis închiderea ambulatoriului de specialitate, iar aceşti pacienţi au fost redirecţionaţi către structurile teritoriale.

Mulţi bolnavi sunt refuzaţi de alţi medici, iar unii au ajuns deja la complicaţii şi fiindcă li s-au amânat intervenţiile, spun reprezentanţii pacienţilor. Au fost amânate chiar şi operaţii de cancer, boală care nu aşteaptă.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: Coronarieni care erau programaţi să facă anumite intervenţii de cardiologie intervenţională şi acum au ajuns într-un stadiu aproape critic. Au fost intervenţii chirurgicale care au complicat cu infecţii severe.

Pacienţii spun că, în lipsa unor măsuri clare, bolile obişnuite vor ucide mai mulţi oameni decât noul coronavirus,

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI