„Nu vedeți că după utilaje iese praf de parca am fi in Sahara?”. Uleiul s-ar putea scumpi din toamnă

15 august 2017, 21:09

Seceta a distrus aproape jumătate din culturile de floarea soarelui şi porumb din judeţul Mehedinţi. Praful pune stăpânire pe câmpuri şi în alte zone din sudul şi vestul ţării.

„Nu vedeţi că după utilaje iese praf parcă am fi în Sahara?”, atrage atenţia un agricultor.

„În aceasă zonă nu a mai plouat de aproximativ o lună de zile (…) Iar pierderile or să fie de peste 50%”, spune Nicolae Stroescu, fermier.

În primăvară, calculele arătau producţii record. A plouat mult, dar apoi a venit arşiţa. Pierderile pot ajunge la sute de mii de euro.

Producţia totală va fi mult mai mică, în ciuda faptului că anul ăsta suprafaţa cultivată cu floarea soarelui e mai mare față de anul trecut cu vreo 300.000 de hectare, explică Laurenţiu Baciu, preşedinte Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Consecinţe vor fi şi pentru consumatori. Procesatorii nu exclud o scumpire a uleiului. Dar există şi un paradox local. „Nici curentul nu se ieftineşte. Mâna de lucru, după cum vedeți, se scumpeşte. Şi atunci, doar de acolo poţi să presupui că se scumpeşte uleiul, nicidecum să se ieftinească”, atrage atenţia, la rândul său, un producător.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „În timp ce în România cel mai probabil nu vom cumpăra ulei mai ieftin în perioada următoare, preţul acestui produs continuă să scadă la marile burse internaţionale. De exemplu, în Europa, tona de ulei s-a ieftinit cu peste 10% de la începutul anului. Iar la marile burse din Statele Unite ale Americii, preţul a scăzut cu 5%„.

Fabricile româneşti valorifică mai puţin de jumătate din producţia locală de floarea soarelui.

România a exportat anul trecut peste 60% din recoltă, cu încasări de peste jumătate de miliard de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite