Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
VIDEO ORA DE ŞTIRI

Nu tot ce e gustos este şi sănătos. Cum putem şti ce produse să cumpărăm

De Ziua Mondială a Alimentaţiei, campaniile media ne reamintesc că nu tot ce e gustos este şi sănătos. Pe rafturile magazinelor găsim alimente frumos ambalate, de multe ori, însă, bombe cu ceas pentru sănătate. Asta în timp ce aproape jumătate din mâncarea aruncată într-un an în Europa şi Statele Unite provine din gospodării.

17 Octombrie 2014, 11:30 (actualizat 17 Octombrie 2014, 13:38) |
Sorin Mierlea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România a declarat în emisiunea Ora de ştiri că există şi în România un proiect care se încadrează în proiectul celorlalte ţări membre ale UE - testecomparative.ro - unde se regăsesc testate comparativ de la salamuri, brânză topită, la medicamente sau servicii financiar bancare. Este un proiect al Protecţiei Consumatorului. Vizionarera scorului produselor sau serviciilor este contra cost.

Sorin Mierlea a explicat că într-un produs ingredientele prezentate pe etichetă sunt în ordine descrescătoare. Primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, ultimul în cantitatea cea mai mică.  Dacă un produs are prea multe ingrediente mai bine să-l lăsăm la raft chiar dacă pare atrăgător ca preţ  sau are o reclamă atrăgătoare. Acele ingrediente care sunt extrem de greu de pronunţat nu sunt bune. Modul de depozitare al produsului este extrem de important, chiar dacă este în termenul de garanţie şi nu în ultimul rând trebuie să cerem bonul fiscal pentru a fi siguri că vine dintr-un lanţ de trasabilitate, a recomandat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România

VIDEO
Otrava de pe rafturile magazinelor
Specialiştii avertizează că majoritatea alimentelor conţin coloranţi şi conservanţi artificiali, substanţe chimice de sinteză. Multe mezeluri şi dulciuri sunt bombe toxice. Există însă şi aditivii naturali, folositi pentru îmbunătăţirea gustului sau pentru schimbarea culorii, obţinuţi din morcov si varză roşie.

Ne îngrijorează, însă şi risipa de hrană, fiindcă statisticile arată că un român aruncă într-un an la gunoi 100 kg de alimente. Peste 40% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale.

Unii încearcă să reducă risipă de hrana. O cafenea din oraşul britanic Leeds, le oferă clienţilor doar produse realizate din alimente pe care supermarketurile şi restaurantele urmau să le arunce.

Iar locuitorii din Seattle care vor arunca la gunoi prea multe resturi alimentare vor plăti amenzi. Există şi o campanie care promovează online cultivarea grădinilor de legume, sub sloganul "Hrana este gratuită".

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 27°C 29°C
CLUJ 27°C 28°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 28°C 31°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 24 Iulie 2019, 12:29
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 24-07-2019
Deschidere: 9065.4
Maxim: 9071.76
Mimim: 8980.23
Variatie: -0.79%
BRD
13.26
0.6%
TLV
2.52
0.59%
SIF5
2.10
0%
SNP
0.40
1.22%
SNG
32.40
0.62%
FP
1.07
0.92%
TGN
361.50
0.83%
TEL
20.80
0.95%
SIF4
0.65
0%
SNN
11.20
0%
ARHIVĂ ȘTIRI