EXCLUSIV Nu toți românii au primit ajutorul pentru alimente. Unii așteaptă banii și de șase luni

21 ianuarie 2023, 17:46

Aurelia Crăciunescu are aproape 82 de ani şi o listă lungă de boli care-i mănâncă mare parte din pensia prea mică faţă de costul vieţii. A urcat la 1.620 de lei, după indexarea de luna această, de la 1440 de lei, cât era anul trecut. Din iunie, cei care aveau pensii sub 1.500 de lei, fără alte venituri, ar fi trebuit să primească un card social pentru alimente. Bunica spune că se încadrează, dar ajutorul de 250 de lei oferit o dată la două luni nu a mai ajuns. A tot întrebat la Casa de pensii şi la Poştă, dar în van.

”Nu mi-a trimis până acum, dar nu ţi-a dat niciun răspuns. Aşteaptă, aşteaptă. E aici o funcţionară la sectorul 6 care aşa urât vorbeşte! La noi apărea că e trimis cardul. Aşa a spus la un moment dat. S-a uitat pe calculator. Poştaşul zice: nu a venit, doamnă, mă cunoaşte de 20 de ani. A zis că mai sunt şi alţii”, ne-a povestit Aurelia Crăciunescu.

”Probabil că sunt cazuri izolate. Cu siguranţă nu este o problemă a companiei”, susține Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română.

Ajutorul oferit prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se virează pe un card trimis prin poştă, fără să fie nevoie de o cerere. Ministerul Muncii trimite listele cu persoanele eligibile, iar ANAF verifică veniturile. Listele se actualizează periodic. Doamna Crăciunescu a calculat că până acum ar fi trebuit să primească în total o mie de lei, în patru tranşe.

Doamna octogenară a sesizat în scris Casa de pensii a Sectorului 6, încă de la sfârşitul lunii august, dar spune că nici până acum nu a primit vreun răspuns. Familia a trimis o sesizare prin email şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la începutul lunii decembrie, dar problema încă nu a fost rezolvată.

Potrivit ghidului publicat pe site-ul Ministerului Proiectelor Europene, cei care nu au primit ajutorul, deşi sunt eligibili, trebuie să întrebe de card la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu-l găsesc, să sune la 031.9268.

Cei care vor să se asigure că nu sunt omişi de pe listă se pot adresa Casei Teritoriale de Pensii sau Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială din județul de reședință. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii ne-a transmis că va verifică situaţia.

2,4 milioane de români au primit până acum banii pentru alimente. Este prima inițiativă a statului în care ajutorul se acordă fără o solicitare prealabilă, pentru un număr atât de mare de beneficiari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite