“Nu știi ce este războiul. Jurnalul unei tinere din Ucraina” de Yeva Skalietska. Mărturiile emoţionante ale unei fetiţe din Harkov

22 noiembrie 2022, 11:06

Consemnările emoţionante, sub formă de jurnal, ilustrează transformările din viaţa unei fetițe ucrainene de 12 ani din Harkov.

Yeva a scris direct, fără ornamente stilistice – i-a plăcut să învețe engleza la școală, iar prestanța și precizia limbajului ei sunt extraordinare, având în vedere vârsta ei și faptul că a construit această consemnare în cuvinte pe care le-a întâlnit doar în clasă sau la televizor.

Yeva locuia cu bunica ei, Irina, într-un apartament la periferia orașului Harkov. De la fereastra ei, putea vedea „câmpuri imense și goale care duc până la granița cu Rusia”.

(w300) “Nu ști

Viaţa ei, înainte de război, însemna timp cu prietenii, pictură, bowling. O normalitate spulberată de evenimentele din 24 februarie 2022.

Bombele erau o teroare nocturnă care au dat naştere unor mesaje tulburătoare de speranță și solidaritate între Yeva și colegii ei de clasă.

Jurnalul este ilustrat cu fotografii ale adolescentei făcute de bunica ei, în care se poate vedea cum tensiunea și frica i se oglindesc pe chip.

Există, de asemenea, extrase din grupul de WhatsApp al clasei.

 

 

Yeva și bunica ei priveau rachetele care zburau deasupra casei lor și apoi se grăbeau să se refugieze în siguranța relativă a subsolului. Bombele erau o parte din viaţa lor, o teroare nocturnă care le trimitea sub pământ și dădeau naştere unor mesaje de speranță și solidaritate sfâșietoare între Yeva și colegii ei de clasă.

Și mai sfâșietor este să fii la curent cu gândurile autoarei (și ale prietenilor ei) în timp ce orașul pe care îl iubesc, un oraș cu parcuri, mănăstiri și clădiri vechi și frumoase, este distrus.

Când apartamentul lor a fost lovit de o rachetă, ea și bunica au decis să plece. Chiar înainte de a pleca, s-au întâlnit cu un reporter de la Channel 4, iar Yeva a acordat un interviu care a devenit unul dintre momentele de referință ale acelor prime zile de război, clipurile fiind distribuite pe rețelele de socializare. Ea a devenit pentru scurt timp faimoasă.

Yeva și bunica ei au traversat Ucraina, au trecut prin Budapesta și apoi au ajuns la Dublin, unde sunt adăpostite de un cuplu cu suflet mare, Gary și Catherine.

La sfârșitul cărții, apar scurte instantanee din viețile prietenilor lui Yeva, pe care cititorul ajunge să îi cunoască prin intermediul schimburilor de pe mesaje pe WhatsApp.

Este greu să treci fără lacrimi prin această secțiune. Într-un moment în care pare să se instaleze „oboseala Ucrainei”, „Nu știi ce este războiul” pare a fi o lectură obligatorie.

“You Don’t Know What War Is: The Diary of a Young Girl from Ukraine”, de Yeva Skalietska, este publicat de Bloomsbury şi costă 9,99 lire sterline.

Sursa The Guardian

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite