"Nu se justifică o amnistie fiscală în acest moment, pentru că nu rezolvă nicio problemă în economie". Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, la ULTIMA EDIȚIE

IMM-urile din România reprezintă 99.91% din totalul întreprinderilor active în economia naţională.Numărul de firme înfiinţate în semestrul I din 2018 a fost mai mic cu 7.778 decât în aceeaşi perioadă a anului 2017. Capitala şi judeţele Cluj şi Timiş au înregistrat cel mai ridicat număr de noi firme înfiinţate, atât în anul 2017, cât şi în anul 2018. Sunt cifre care capătă o relevanță și mai mare în contextul discuțiilor privind amnistia fiscală. Proiectul încurajează neachitarea debitelor bugetare, atrag atenția reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii. A comentat pe larg situația invitatul lui Claudiu Lucaci la Ultima Ediție, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, fost ministru pentru Mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat.

19 August 2018, 16:09 (actualizat 19 August 2018, 18:26) | Mihaela Carpea |
IMM-urile critică amnistia fiscală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Întreprinzătorii cred că sunt unii dintre cei mai responsabili cetățeni, pentru că ei își dau seama în aceste momente în care nu prea avem repere în societate că ei reprezintă totuși niște repere pentru propriile familii, pentru propriii angajați, pentru comunitate și pentru România în general", a explicat Florin Jianu de ce IMM-urile refuză oferta guvernului privind amnistia fiscală.

Potrivit lui Jianu, 4 din 10 întreprinzători ar fi interesați direct de amnistie. "Totuși, cu toate aceste interese personale, 8 din 10 resping această amnistie", a indicat Jianu.

"O amnistie fiscală are două componente - fie ștergi niște datorii, fie te uiți spre o anumită categorie de datorii care nu mai pot fi recuperate. Or, în acest moment, cine datorează statului? Dacă ne uităm la principalii 500 de datornici către stat, primii 100, și care reprezintă și 80% din datoria mediului privat către mediul public, sunt reprezentați tot de companiile de stat. Întreprinzătorii mici și mijlocii spun că o ștergere a datoriilor ar însemna de fapt un comportament incorect. Ar însemna că pentru cei care și-au plătit corect dările de-a lungul timpului ar fi o invitație către evaziune fiscală. Pentru că te poți gândi că, la un moment dat, o să vină o altă amnistie care să-ți șteargă și ție datoriile. Cam astea-s principalele cauze", a explicat fostul ministru.

Analiza de impact realizată de Consiliul Național al IMM-urilor a fost transmisă guvernului, deși, atrage atenția Jianu, tocmai executivul este cel care ar trebui să facă o astfel de analiză înainte de orice tip de măsură.

De atunci, subiectul nu a mai apărut pe agenda publică.

"În opinia noastră, nu se justifică o amnistie fiscală în acest moment, pentru că nu rezolvă nicio problemă în economie", a subliniat Florin Jianu.

"În 2015, când a fost acea amnistie fiscală, a rezolvat niște probleme punctuale. Erau câteva sute de mii de români care datorau statului mai puțin decât salariul minim, dar nu era ca urmare a evaziunii fiscale pe care o făcuseră, ci statul nu fusese foarte clar în definirea a ceea ce însemnau drepturile de autor, știți că cei din mass-media au fost implicați, și atunci s-au șters acele datorii", a reamintit fostul ministru.

Analiza integrală, în secțiunea VIDEO

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI