„Nu poţi să blindezi o întreagă frontieră, nu este economic”. Concluzia specialiștilor după ce o rachetă a căzut în Polonia: Orice măsuri s-ar lua, nu există sisteme 100% eficiente

17 noiembrie 2022, 18:46

Polonia are peste 500 de km de graniță cu Ucraina, în timp ce România are aproape 650 de km, frontiera fiind terestră, fluvială și maritimă.

Până acum, zona ucraineană din apropierea frontierei cu România a avut parte de mai multă liniște decât cea din vecinătatea Poloniei.

Premierul Nicolae Ciucă susține că autoritățile române au luat toate măsurile posibile pentru evitarea unor incidente și se coordonează în permanență cu aliații.

Premierul Nicolae Ciucă:Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia. Este foarte greu de previzionat este foarte greu de anticipat un astfel de eveniment. (…) Nu vreau să vă spun acum că suntem în măsură să dispunem de mijloace tehnice să prevenim orice astfel de situație. Este imposibil.

Specialiștii spun că incidente precum cel din Polonia pot să apară în cazul în care ești în apropierea unui conflict, pentru că orice măsuri ai lua, nu există sisteme 100% eficiente.

Gl. (r.) Victor Strîmbeanu, fost reprezentant militar al României la NATO: „Există sisteme de apărare antiaeriană care neutralizează şi genul ăsta de proiectile care zboară jos, cu viteză mare, dar sunt extrem de costisitoare. E vorba de tunuri cu cadenţă foarte mare. Ele se pot folosi pentru apărarea unor obiective foarte importante, să dăm un exemplu – centrala nucleară. Există, dar nu este economic, nu poți să blindezi, ca să spun aşa, o întreagă frontieră.”

Racheta care a căzut în urmă cu câteva zile în Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, era de proveniență sovietică și, cel mai probabil, a fost trasă de apărarea antiaeriană a Kievului, au susținut reprezentanții Varșoviei și ai SUA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite