„Nu plecăm până nu plecaţi”. Zeci de mii de oameni s-au strâns sâmbătă seara, în a doua seară de proteste, în Piața Victoriei din Capitală

11 august 2018, 11:43

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă seară, la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei.  Oamenii s-au adunat în faţa sediului Guvernului şi pe străzile laterale, au aprins de mai multe ori lanternele telefoanelor mobile, au strigat mesaje anti-PSD și antiguvernamentale.

De asemenea, pe faţada Palatului Victoria au fost proiectate mesaje prin care se cerea demisia Guvernului.

Protestul a fost unul pașnic.

În jurul orei 22.30, mai multe grupuri de persoane au început să se retragă din Piaţă. Dar după miezul nopții, oamenii erau încă în fața Guvernului și își strigau nemulțmirile. Ultimii manifestanți au părăsit Piața Victoriei spre dimineață. Tot atunci poliția a ridicat rulota și camioneta staționate acolo încă de vineri și a dat și amenzi.

ACTUALIZARE 23.40 Câteva mii de persoane mai sunt acum în Piața Victoriei din Capitală.

ACTUALIZARE 22.45 Oamenii au început să plece, dar sunt în continuare  zeci de mii în Piața Victoriei. Lucrurile stau cu totul altfel decât în seara trecută, în această seară nu sunt violențe. S-au strigat mesaje anti-PSD și anti guvernul Viorica Dăncilă. Jurnalistul Adelin Petrișor a transmis din mijlocul protestatarilor în direct pentru Ediția Specială de la TVR1.

ACTUALIZARE 22.35 Până în acest moment au fost gestionate 12 situații de urgență, în urma cărora două  persoane au fost transportate la Spitalul  Elias. Nu a fost vorba de  agresiuni, ci  de  dureri toracice, respectiv cu stare de amețeală.

ACTUALIZARE 22.30 Grupuri de protestatarii au început să plece din Piață 

ACTUALIZARE 22.10 Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Poliția Capitalei – Serviciul Omoruri audiază 6 persoane cu privire la evenimentele din seara anterioara din Piata Victoriei, se arată într-un comunicat de presă.

ACTUALIZARE 22.00 În Piața Victoriei protestatarii au aprins din nou luminițele. Jurnaliștii TVR sunt în mijlocul evenimentelor.

ACTUALIZARE 21.55 Aproximativ 50 de mii de protestatari sunt în Piața Victoriei din București.

(w500) Protestata

ACTUALIZARE 21.30 Marius Militaru, șeful Serviciului Comunicare al Jandarmeriei, a explicat în direct la Ediția specială de la TVR1 modul în care au intervenit jandarmii la protestele de vineri seara,  în ce condiții se fac astfel de intervenții,  care este diferența dintre protestele de vineri și cele de azi și, mai ales, cum vor gestiona situația în această seară.

ACTUALIZARE 21.15 Au avut loc îmbrânceli între jandarmi și un grup de protestatari, după ce câțiva oameni au forțat gardurile puse de jandarmerie. Unul dintre protestatarii recalcitranți a fost extras din mulțime.

ACTUALIZARE 21.00 Aproximativ 35 de mii de protestatari sunt în Piața Victoriei. La TVR1, urmăriți o Ediție specială dedicată evenimentelor din Piața Victoriei.

ACTUALIZARE 20.50 În Piața Victoriei protestatarii au aprins luminițele.

ACTUALIZARE 20.45 Mesaj într-o farmacie din zona Pieței Victoria: „Nu avem măști”.

(w460) Mesaj în

ACTUALIZARE 20.25 Proteste sunt şi în ţară. Oamenii au ieşit din nou în stradă la Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa şi Iaşi. Sunt  sute de protestatari care, pentru a doua zi, îşi strigă nemulţumirile. Răzvan Cojocariu a transmis de la Iași, pentru Telejurnalul de la ora 20.00.

ACTUALIZARE 20.20 Circulația a fost închisă și pe bulevardul Lascăr Catargiu, practic, nu se mai circulă pe niciun bulevard din jurul clădirii guvernului, a transmis jurnalistul Daniel Coman aflat la fața locului.

ACTUALIZARE 20.15 Jurnaliștii Adelin Petrișor și Alex Costache, aflați în Piața Victoriei,  au transmis pentru Telejurnalul de la ora 20.00. Protestul este pașnic până în acest moment. Manifestanții sunt de ordinul miilor, mai puțini decât ieri la aceeași oră. Sunt încă grupuri mari care vin în Piață. Au venit și reprezentanți ai diasporei, cu steaguri din diverse țări europene.

ACTUALIZARE 19.15 Oamenii nu s-au speriat după intervenția brutală de vineri a jandarmilor și au venit din nou, bătrâni, femei, copii. Protestatarii filmează cu telefoanele mobile tocmai pentru a avea probe în cazul unor noi violențe, a transmis Alexandru Costache, aflat în mijlocul protestatarilor.  Un protestatar distribuie măști de gaze celor din Piață. O echipă a Primăriei strânge bordurile desprinse din caldarâm pentru a nu fi folosite în eventuale violențe.

ACTUALIZARE 19.10 În Piața Victoriei sunt în jur de 1500 de protestatari, potrivit jurnalistului Adelin Petrișor, care a transmis de la fața locului pentru Telejurnalul de la ora 19.00. Sunt surse care vorbesc despre o mobilizare a unor huligani din diversele galerii de fotbal bucureștene.

ACTUALIZARE 18.45 Bulevardul Kiseleff și Bulevardul Iancu de Hunedoara au fost închise circulației.

ACTUALIZARE La ora 16.10, pe trotuarul de pe partea cu muzeul Antipa, a fost depistat un demonstrant având asupra sa un cuțit. Acesta este dus la secție.

ACTUALIZARE 13.30 Aproximativ 200 de persoane sunt în Piața Victoriei. În momentul în care jandarmii au venit să monteze garduri, s-au produs busculade, incidente violente cu jandarmii. Unul dintre protestatari a fost ridicat de forțele de ordine. jandarmii au reușit să-și amplaseze gardurile.

De la ora 18.00 se anunță un nou protest în Piața Victoriei.

“Se anunță și astăzi proteste, continuăm să-i avertizăm pe cei care doresc să participe să fie receptivi la ce transmitem noi, pentru că se expun unor riscuri. Persoanele care doresc să manifeste civilizat să se delimiteze de persoanele violente, să facă pasul înapoi când li se cere acest lucru” au precizat reprezentanții Jandarmeriei într-o conferință de presă susținută sâmbătă dimineața.

Au fost violenţe extreme vineri seara în Piaţa Victoriei, la mitingul diasporei. Parchetul Militar anchetează incidentele și intervenția jandarmilor.

Protestul paşnic al Diasporei, la care au participat peste 100 de mii de oameni, a degenerat în lupte de stradă, după ce grupuri de agitatori s-au luat la bătaie cu jandarmii şi au provocat incendii pe bulevarde.

Forţele de ordine au intervenit şi au golit Piaţa. Au folosit sprayuri şi grenade cu gaze lacrimogene, dar şi tunul cu apă.

Sute de oameni, printre care şi 35 de jandarmi, au fost răniţi şi câteva zeci au ajuns la spitale. O femeie-jandarm a fost rănită după ce, împreună cu un coleg, a fost prinsă de huligani şi bătută crunt.

A fost furată şi o armă.

Jandarmii au precizat că intervenţia lor a fost pe deplin justificată şi aprobată de Prefectul Capitalei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite