„Nu o să supravieţuiesc!”. Epidemia de coronavirus rupe sistemul sanitar din Ucraina

12 mai 2020, 12:59

 

Cernăuţi, Ucraina.

– Nu o să supravieţuiesc!

– O să treci peste asta„.

O discuție dintre un bolnav de COVID-19 și doctorul său, la unul dintre spitalele din Cernăuți, regiune unde trăiesc aproximativ 115 mii de români.

La începutul lui aprilie, guvernul a alocat pentru unitățile medicale din regiune 3,5 milioane de euro. Banii au fost investiți în special în aparatură și în sistemul computerizat de evidență a bolnavilor.

Dar echipamentele de protecție nu sunt suficiente, așa că, de cele mai multe ori, cadrele medicale se protejează cum pot – cu măști sau halate de unică folosință, făcute de ei înșiși din pungi de plastic. Insuficient. Numărul medicilor infectați crește de la o zi la alta.

Într-un sistem sanitar și așa aflat în colaps, orice cadru medical care se îmbolnăvește înseamnă șanse și mai puține pentru ceilalți.

Mikola Sharakhlitsky, anestezist: Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine. Nu ştiu ce mă aşteaptă. Poate mă voi îmbolnăvi şi eu„.

 

Pochaiv, Ucraina.

Tot în vestul Ucrainei, la Pochaiv, spitalul nu are nici epidemiolog sau specialist în boli infecțioase.

Ivan Venzhinovici, medic generalist: Nu avem nici un infecţionist aici. A plecat să facă un curs şi nu s-a mai întors. Cursurile s-au oprit. El s-a îmbolnăvit. Acum e în prima cameră. Celălalt specialist a demisionat„.

Pandemia a prins Ucraina în plină reformă a sistemului sanitar. De la începutul lui aprilie, pacientul, dacă este asigurat, își poate alege și medicul și spitalul unde dorește să fie îngrijit. Sistemul a eșuat înainte ca pandemia să lovească. Ar trebui să fie un doctor la 3 pacienți. În realitate, unul singur îngrijește 16.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite