„Nu ne vom întoarce niciodată în URSS. Azi, tinerii fac alegerea lor. De aceea suntem aici. Suntem Europa”. Strada a vorbit, a luptat și a câștigat în Georgia

10 martie 2023, 21:52

Un vot pentru, 35 contra și 58 de abțineri. Acesta este rezultatul votului din Parlamentul georgian la legea privin agenții străini, inspirată de un model aplicat în Rusia vecină, pentru a reprima societatea civilă și presa independentă.

Partidul de guvernământ din Georgia și-a retras sprijinul pentru acest proiect, în urma protestelor masive.

Inițial, a încercat să le reprime, apoi Parlamentul a respins legea, după o polemică între Guvern și președinta țării.

Trăim în țări europene, în Statele Unite, ne dorim un viitor occidental. Și nu ne vom întoarce niciodată în URSS. Aceasta nu este alegerea noastră. Azi, tinerii fac alegerea lor. De aceea suntem aici. Suntem Europa.

Este cel mai fericit moment din viaţa mea. Am câştigat. Dar avem un drum lung de parcurs pentru a deveni membri ai UE.

În Georgia, situația este însă mult mai complicată, în special după ce sute de mii de ruși s-au refugiat aici ca să scape de mobilizare. Convulsiile actuale ar putea încetini parcursul european al țării.

Moscova consideră că manifestațiile ar fi orchestrate din străinătate.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe:Aminteşte de ‘maidanul’ de la Kiev. Nu există nicio îndoială că proiectul de lege privind înregistrarea acelor ONG-uri care primesc finanțare străină 20% din bugetul lor a fost doar un pretext pentru a iniţia o încercare de schimbare a puterii prin forţă.

Recent, în unele publicații occidentale, s-a redeschis discuția despre faptul că Rusia a reușit să eludeze parte din sancțiunile economice impuse, utilizând diferite metode.

Printre acestea, activitățile așa-numitei ‘flote invizibile’, care transportă ilegal petrol rusesc, activitățile unor companii occidentale care nu și-au închis activitatea din Rusia, precum și activitățile unor firme din Occident sau din zone vecine Rusiei, precum Georgia, care aparent nu ar avea legătură cu capitalul rusesc. New York Times a făcut referire directă la astfel de activități posibil a fi desfășurate prin Georgia, precum rutele pentru camioane, prin Caucaz, din Georgia în Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite