„Nu mi se pare oportună o întoarcere în câmpul muncii a mamei, în condițiile în care copilul are totuși nevoie de ea”. Reacții după creșterea stimulentului de reinserție, aprobată de guvern

7 aprilie 2021, 21:38

Diana Grama are 33 de ani și este mamă a doi copii. A preferat să stea cu ei acasă în tot intervalul prevăzut de lege, dar crede că nu toate mămicile își permit acest lucru.

Diana Grama: „Nu mi se pare oportună o întoarcere în câmpul muncii a mamei, în condițiile în care copilul are totuși nevoie de ea. (…) Este o oportunitate pentru mamele care se descurcă financiar greu sau pentru cele care își cresc copiii singure să primească un ajutor„.

Până acum, dacă se întorceau la muncă înainte de 2 ani, părinții primeau, pe lângă salariu, un stimulent de la stat de 650 de lei. Acesta va crește pentru cei care acceptă să stea acasă numai 6 luni.

În cazul părinților care au copii cu dizabilități, termenul este de un 1 an.

VEZI aici declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan

Dacă renunță la concediul de creștere a copilului, părinții renunță și la indemnizația primită, care are acum o valoare medie de 2.300 lei.

Ana Măiță, președinte Asociația „Mame pentru mame”: „Este mult mai uşor să arunci cu bani în populaţie decât să construieşti creşele şi grădiniţele. (…) Cred că vor fi foarte puţine mame care vor profita de această măsură. Poate câţiva taţi, însă este foarte devreme ca o mamă să plece de lângă copilul ei, chiar şi cu program flexibil„.

Dintre cei aproape 160 de mii de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, Ministerul Muncii estimează că 20 de mii vor reveni la muncă mai devreme, ceea ce va aduce economii la buget de 100 milioane lei pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite