„Nu mai este acceptabil să rămâi pe margine”. Noul ghid de propagandă al Kremlinului. Cum trebuie mass-media să „picure” în mintea rușilor mobilizarea anunțată de Putin

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
27 septembrie 2022, 12:42

La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat începerea „mobilizării parțiale” a Rusiei, instituțiile media de stat și proguvernamentale  au primit instrucțiuni despre cum să prezinte noua măsură. Meduza a obținut o copie a ghidului, care a fost întocmit de Administrația Putin.

Documentul subliniază că Rusia a câștigat războaiele trecute doar atunci când „toată lumea” din țară a contribuit – și numai atunci când oamenii au crezut că țara duce un „război popular”. Astfel, concluzionează autorii, sarcina actuală a presei ar trebui să fie aceea de a-i convinge pe ruși că „poporul Rusiei trebuie să se unească împotriva amenințării NATO”. Potrivit Kremlinului, NATO are ca scop „dezmembrarea și jefuirea” Rusiei.

„Nu mai este acceptabil să rămâi pe margine și să arunci toată povara responsabilității asupra soldaților contractuali și a milițiilor poporului Donbas. Linia frontului are o lungime de peste 1.000 de kilometri (621 de mile), iar soldații ruși și poporul rus sunt uciși de mercenarii  NATO și de teroriștii regimului de la Kiev folosind arme NATO”, scriu autorii ghidului media, rezumându-și teza centrală.

Documentul sugerează, de asemenea, explicarea necesității mobilizării, invocând bombardarea teritoriilor de graniță ale Rusiei și a Crimeei: „Deja duc război împotriva noastră pe propriul nostru teritoriu. Am trecut de la «a nu-i abandona pe ai noștri» la a ne proteja pe noi înșine.”

„Rusia nu luptă în niciun caz împotriva Ucrainei, ci luptă împotriva NATO. Occidentul a interzis Kievului să conducă negocieri cu Rusia. Agențiile de informații NATO culeg date despre teritoriul rus în scopul de a ordona Ucrainei să mute luptele în Rusia”, scriu autorii.

În plus, ghidul „sugerează” completarea materialelor media cu „cât mai mult discurs direct posibil” din partea locuitorilor autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk și a altor teritorii ucrainene ocupate. Citatele ar trebui să arate „entuziasmul” și „recunoștința” locuitorilor, referindu-se la Putin ca un „protector” care „a răspuns la cererea oamenilor”. Potrivit ghidului de propagandă, aceste citate ar trebui să „trezească bucurie” în rândul publicului rus.

Ghidul solicită, de asemenea, ca mijloacele de propagandă să sublinieze că mobilizarea va afecta doar „un procent” din populația Rusiei. Documentul numește efortul de mobilizare „minim”, menționând că vor fi trimiși pe front doar „bărbați cu experiență, care au mai servit”. După cum a relatat anterior Meduza, aceste afirmații sunt false.

Autoritățile ruse pariază că propaganda va fi un instrument suficient de puternic pentru a atenua nemulțumirea oamenilor față de mobilizare. Cu toate acestea, potrivit surselor Meduza, Kremlinul este „îngrijorat” de situația din Caucaz, în special în Daghestan, unde au izbucnit proteste violente în acest weekend.

Surse apropiate administrației Putin au declarat pentru Meduza că autoritățile intenționează să „frâneze protestele” atât prin „mijloace pașnice” (cum ar fi recrutarea persoanelor într-un mod „mai țintit” și returnarea celor recrutate ilegal), cât și „prin forță”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite