Nu există niciun motiv de criză alimentară, susțin guvernanții. Prețul uleiului va scădea, cred toți actorii din lanțul de producție și comercializare

13 martie 2022, 19:35

În România nu există riscul apariţiei unei crize alimentare şi nici a unor dezechilibre majore din această cauză, susțin guvernanții, după o rundă de întâlniri cu reprezentanţii fermierilor, producătorilor de ulei şi cu asociaţia marilor distribuitori de alimente din ţară.

ADRIAN CHESNOIU, ministrul Agriculturii: România, în momentul de faţă, nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariţie a unor dezechilibre majore, pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populaţiei în ţara noastră. Îi încurajez pe români să se informeze din surse sigure, să fie liniştiţi din punct de vedere al asigurării necesarului de alimente.

Toți actorii economici angrenați, de la producția materiei prime până la produsul final, atrag atenția asupra risipei alimentare. Și prefigurează un picaj al prețului uleiului pe piață.

ALINA GHEORGHIŢĂ, reprezentant producători agricoli: Producem ca şi sector vegetal cu mult peste nevoia noastră. Acesta ar trebui să fie un element care să ne crească, să spunem așa, confortul psihic că nu vom rămâne fără ulei.

AUREL POPESCU, preşedintele ROMPAN: Vârfurile de prețuri au fost atinse, în perioada următoare e o stabilizare. Stocurile sunt suficiente. România produce circa 3 milioane de tone de semințe și noi mâncăm 300.000-400.000.

ANDREI SOLOMON, director comercial Expur SA: Oamenii acum cumpără, se panichează absolut inutil. În momentul în care se va calma situația, prețul se va prăbuși, iar cine va avea ulei în cămară, va avea ulei scump pentru încă 6 luni.

GEORGE BĂDESCU, director executiv al Asociaţiei marilor reţele comerciale din România: Magazinele alimentare funcționează normal. Nu există un pericol legat de inexistența sau de faptul că acestea nu ar fi suficiente.

Între timp, se pregătesc noi controale și sancțiuni. De această dată, pentru distribuitori și magazine, online și nu numai.

FLORIN SPĂTARU, ministrul Economiei: Vom intra încă de luni să verificăm acele site-uri și acei distribuitori care au crescut prețul uleiului de 3 ori.

Cert este că, potrivit datelor INS,  uleiul alimentar s-a scumpit cu 25% în ultimul an, deși România a înregistrat producții record de floarea soarelui: 34% din producția totală din UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite