„Nu este o expresie a credinței catolice” | Vaticanul repudiază „doctrina descoperirii” din perioada colonială

Vatican
Vatican
30 martie 2023, 14:27

Vaticanul a recunoscut într-un comunicat emis de departamentele sale de cultură şi dezvoltare umană că documentele papale din secolul al XV-lea au fost folosite de puterile coloniale pentru a conferi legitimitate acţiunilor lor, care au inclus sclavia.

Departamentele au menţionat în mod specific bulele papale Dum Diversas din 1452, Romanus Pontifex din 1455 şi Inter Caetera din 1493.

„Cercetările istorice demonstrează clar că documentele papale în cauză, scrise într-o anumită perioadă istorică şi asociate de chestiuni politice, nu au fost niciodată considerate expresii ale credinţei catolice”, au indicat departamentele.

Potrivit departamentelor, aceste documente „au fost manipulate în scopuri politice de către puterile coloniale aflate în concurenţă pentru justificarea acţiunilor imorale comise împotriva popoarelor indigene, realizate, uneori, fără opoziţie din partea autorităţilor ecleziastice”.

Departamentele Vaticanului au recunoscut că bulele papale, care au oferit acoperire politică cuceririlor spaniole şi portugheze în Africa şi Americi, „nu reflectau în mod adecvat demnitatea fără discriminare şi drepturile popoarelor indigene”.

„Recunoaşterea acestor erori, recunoaşterea efectelor teribile ale politicilor de asimilare şi a durerii trăite de popoarele indigene sunt juste”, au transmis departamentele care au transmis că „cer iertare”.

Biserica Catolică a fost vizată de-a lungul timpului de acuzaţii de complicitate la abuzurile comise în perioada colonială de invadatorii occidentali şi de descendenţii lor care pretindeau că răspândeau credinţa creştină.

Papa Francisc, născut în Argentina, primul pontif din Americi, a făcut mai multe gesturi de sensibilizare faţă de populaţiile indigene. Anul trecut, pontiful a călătorit în regiunea arctică a Canadei pentru a-şi cere scuze pentru asuprirea inuiţilor.

În 2007, predecesorul papei Francisc, Benedict al XVI-lea, a publicat o carte care condamna ţările bogate pentru că au „jefuit” fără milă Africa şi alte regiuni sărace şi pentru că au exportat în acestea „cinismul unei lumi fără Dumnezeu”.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite