„Nu avem opțiunea de a nu-l aresta”. Sunday Times: Guvernul Africii de Sud îi cere lui Putin să nu vină la summitul BRICS din cauza mandatului de arestare emis pe numele său

Vladimir Putin
Vladimir Putin
2 mai 2023, 07:54

Potrivit publicației, guvernul sud-african negociază în prezent cu Kremlinul. Acestea cer ca Putin să participe la summit prin intermediul Zoom și nu în persoană, pentru a nu fi nevoite să îl aresteze din cauza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele său.

„Nu avem opțiunea de a nu-l aresta pe Putin. Dacă vine aici, vom fi obligați să îl reținem”, a declarat una dintre surse pentru Sunday Times.

Summitul care va avea loc la Durban este planificat pentru luna august. Sunt invitați liderii Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Președintele rus este „presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”, potrivit comunicatului Curții.

La 25 aprilie, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că partidul de guvernământ al țării a decis să se retragă din Curtea Penală Internațională. A doua zi, administrația țării a precizat că afirmațiile președintelui au fost eronate.

„Africa de Sud rămâne semnatară a Statutului de la Roma și va continua să militeze pentru aplicarea egală și consecventă a dreptului internațional”, se arată în declarație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite