Revelația că cercetătorii au reușit să creeze o reacție de fuziune nucleară care a generat mai multă energie decât a consumat a creat un val de speranță. Anunțuri ale cercetătorilor care susțin că munca lor va permite, în curând, științei să recreeze procesele specifice soarelui au mai fost însă. Rezultatul final ar fi generarea unei fuziuni nucleare curate, ieftine, care ne-ar transforma viețile, arată o analiză a lui Robin McKie pentru The Guardian.
Prin desfășurarea unui set de 192 de lasere pentru a bombarda granule de izotopi de hidrogen deuteriu și tritiu, cercetătorii de la US National Ignition Facility (NIF) din Livermore, California, au reușit să genereze temperaturi găsite doar în stele și bombe termonucleare. Izotopii au fuzionat apoi în heliu, eliberând excesul de energie, au raportat ei.
Este cu siguranță adevărat că fuziunea nucleară ar avea un impact benefic asupra planetei noastre prin eliberarea unor cantități mari de energie fără a genera niveluri ridicate de emisii de carbon și ar fi un impuls fără îndoială în lupta împotriva schimbărilor climatice, notează The Guardian.
Problema este că ni s-au prezentat astfel de viziuni de multe ori înainte.
În 1958, Sir John Cockcroft a susținut că proiectul său de fuziune Zeta va furniza lumii „o sursă inepuizabilă de combustibil”. Nu a făcut-o.
În 1989, Martin Fleischmann și Stanley Pons au anunțat că au realizat fuziunea utilizând echipamente simple de laborator, lucru care a generat titluri în presă, la nivel mondial, dar care nu a fost niciodată replicat.
La această listă puteți adăuga și Reactorul Termonuclear Experimental Internațional (Iter), o uriașă instalație construită în Saint-Paul-lès-Durance în Provence, Franța, care trebuia să realizeze fuziunea până în 2023, dar care este cu peste 10 ani în întârziere. și zeci de miliarde de dolari peste buget.
În fiecare caz, s-a prezis că construirea primelor centrale de fuziune nucleară viabile din punct de vedere comercial era la doar un deceniu sau două distanță și ne va transforma viața. Aceste speranțe nu s-au materializat niciodată și au dus la răspândirea unui cinism obosit printre oamenii de știință: „Fusion este la 30 de ani distanță – și va fi mereu.”
Omenirea a ajuns într-un punct în care dependența de combustibilii fosili amenință să declanșeze o creștere de 2 C a temperaturilor globale în comparație cu trecutul nostru preindustrial. Consecințele vor include inundații, incendii, înrăutățirea furtunilor, creșterea nivelului mării, răspândirea bolilor și topirea calotelor glaciare.
Aici, oamenii de știință sunt clari. Puterea de fuziune nu va ajunge la timp pentru a salva lumea. „Suntem încă departe de fuziunea comercială și nu ne poate ajuta acum cu criza climatică”, a spus Aneeqa Khan, cercetător în fuziunea nucleară la Universitatea Manchester.
Acest punct de vedere a fost susținut de Tony Roulstone, cercetător în domeniul energiei nucleare la Universitatea Cambridge. „Acest rezultat al NIF este un succes pentru știință, dar este încă departe de a furniza energie curată utilă și abundentă.”
Prin urmare, fuziunea rămâne o tehnologie pe termen lung, deși mulți investitori și antreprenori noi – inclusiv Bill Gates și Jeff Bezos – și-au îndreptat recent atenția către acest domeniu, ridicând speranța că un nou impuls comercial ar putea revigora dezvoltarea fabricilor comerciale.
Această contribuție este binevenită, dar ar trebui să fim realiști: fuziunea nu va ajunge la timp pentru a salva planeta de schimbările climatice. Centralele electrice alimentate cu surse regenerabile sau fisiune nucleară oferă singurele alternative pe termen scurt la cele care ard combustibili fosili.
Trebuie să ne punem speranțele în aceste surse de energie. Fuziunea își poate câștiga locul mai târziu în secol, dar ar fi extrem de iresponsabil să te bazezi pe o sursă de energie care va dura cel puțin încă două decenii pentru a se materializa – în cel mai bun caz.