Novaya Gazeta: Moscova și Sankt Petersburg, ferite de mobilizarea parțială decretată de Putin. Buriația Liberă: „Au încercat chiar să trimită pe front un bărbat dispărut de doi ani și pe unul care este literalmente mort”

26 septembrie 2022, 13:34

Alte regiuni recrutează bărbați, indiferent de vârstă, de starea lor de sănătate sau de experiența lor în luptă. Conform estimărilor Novaya Gazeta, diferența de proporție variază între 0,3% și 3% din toată populația masculină de vârstă militară din fiecare regiune.

Rezerva de mobilizare a Rusiei are aproape 25 de milioane de indivizi. „Plănuim să înrolăm 1%, poate 1,1% din întreaga rezervă de mobilizare”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, pe 21 septembrie.

Diverse surse mass-media pro-Putin au lansat au lansat deja o campanie de manipulare, susținând că 1% este o proporție „jalnic de mică” și că doar „combatanți cu experiență” vor fi chemați la arme. Fără panică, spune mass-media Kremlinului.

Se dovedește, însă, că fie Serghei Șoigu supraestimează necesitatea frontului, fie sarcina mobilizării nu este deloc egală în diferite părți ale țării.

Guvernatorii Rusiei au primit deja cotele de mobilizare: sunt aștepați să recruteze 3% din populația masculină a regiunii lor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. Sursele Novaya Gazeta spun că se așteaptă să fie recrutați în total de 7.000 de bărbați în regiunea Ryazan, în timp ce regiunea Kaliningrad, de exemplu, trebuie să trimită 6.000 de oameni în armată. Combinate, cele două regiuni combinate au un total de 230.000 de bărbați aflați la vârsta recrutării.

Autoritățile regionale nu anunță public cotele, dar din cifrele deținute de Novaya Gazeta reiese că procesul de mobilizare este în mare măsură disproporționat: unele regiuni au planuri să acopere 0,3% din potențialii recruți, în timp ce altele au o cotă de 10 ori mai mare.

Novaya Gazeta a colectat toate informațiile privind cotele de recrutare în diferite regiuni ale Rusiei. Aceste regiuni sunt pe cale să recruteze aproape 86.000 de oameni.

(w500) Foto: Nova

Cea mai mare proporție de conscriși a fost înregistrată în orașul anexat Sevastopol. Un total de 4% dintre rezerviștii săi pot fi recrutați, conform guvernatorului Mihail Razvozhaev. Asta înseamnă că peste 3% din populația masculină a orașului, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, va fi înrolată.

Nu există date pentru restul Crimeei deocamdată. Totuși, Krym.Realii relatează că li se înmânează bărbaților pe străzi adeverințe de recrutare. Unii sunt chiar urcați cu forța în autobuze și duși la baze militare.

„Este nevoie de oricine. Medicii, de asemenea. Asta e, avem nevoie de tot felul de specialiști”, spune Alexander Ciepurenko, ofițerul-șef de înrolare la Simferopol.

Până la 2% din populația masculină poate fi recrutată în Iakuția. Bloggerii locali au raportat o cotă de 4.750 de bărbați în prima zi a mobilizării. Autoritățile locale neagă acest lucru, dar nu declară nici o cotă mai mică.

1,6-1,8% dintre toți bărbații cu vârsta între 18 și 50 de ani sunt cotele din regiunile Vladivostok și Arhangelsk, precum și Kalmîkia.

Aceste cifre sunt mult mai mari decât cele din Moscova și Sankt Petersburg, cele mai populate orașe ale Rusiei.

Potrivit site-ului Meduza, cota Moscovei este de 16.000 de bărbați, iar cea a Sankt Petersburgului de 3.200 de bărbați, ceea ce reprezintă 0,3-0,6% dintre potențialii recruți.

Cifre similare (0,3%-0,7%) sunt raportate în regiunile Novosibirsk și Murmansk, precum și în Yamalia.

Cotele de mobilizare par și mai disproporționate dacă ne uităm mai atent la satele sau la orașele mici din țară. Sardana Avksentyeva, un deputat din Iakuția, a subliniat asta recent.

„După informațiile mele, zeci de bărbați sunt recrutați din mai multe sate, inclusiv din acele așezări care au suferit dezastre naturale în ultima vreme. Iată unul dintre comentariile pe care le-am citit pe internet: «De ce îi recrutează literalmente pe toți bărbații din raioanele nordice? Au ales 47 de bărbați dintr-un sat de 300 de oameni, unele sate au pierdut 60 de bărbați, literalmente toți sătenii primesc hârtii de înrolare. Există un risc mare de inundații în acele zone acum. Mai mult, ar putea fi minus 55 °C acolo în timpul iernii. Femeile nu vor reuși singure acolo»”, a scris Avksentyeva.

Bărbații din Buriația începuseră să-și primească documentele de înrolare chiar înainte ca Vladimir Putin să anunțe oficial mobilizarea. Un total de 130 de bărbați au fost recrutați în districtul Tunkinsky, unde populația totală este de 20.000. Dacă ratele vor rămâne astfel, 6 până la 7.000 de bărbați vor fi recrutați în toată Buriația, spune site-ul Lyudi Baikala, adică 3% din populația masculină a Buriației cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani.

Fundația „Buriația Liberă” oferă aceeași estimare.

Nu numai bărbații cu experiență militară, ci literalmente toți bărbații sunt chemați la înrolare. Studenții Universității de Stat din Buriația au fost înrolați în Ulan-Ude, capitala regiunii. Soldații Gărzii Naționale și Corpurile de Poliție Militară i-au recrutat în sălile de clasă, conform The Village. A doua zi, poliția a făcut o percheziție în centrul comercial local. Toate ieșirile au fost blocate, iar cumpărătorilor li s-a cerut să prezinte actele de identitate. Au fost recrutați mai mulți bărbați.

Buriații își abandonează slujbele și fug în Mongolia, lăsându-și familiile în Rusia. Pe rețelele de socializare circulă diverse videoclipuri în care aceștia sunt sfătuiți să rămână în casele lor, să-și țină ușile încuiate sau chiar să se ascundă în taiga.

„Aceasta nu este o mobilizare parțială. În unele familii toți frații au fost recrutați. Ei emit documente de înrolare oricui, inclusiv persoanelor care nu și-au făcut stagiul obligatoriu. Îi iau pe bărbații cu degetele lipsă, pe bătrâni. Au încercat chiar să trimită pe front un bărbat dispărut de doi ani și pe unul care este literalmente mort”, spune Viktoria Maladyeva de la „Buriația Liberă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite