Novaia Gazeta: Rusia post-Putin nu ar trebui să primească un Plan Marshall. Unde ar trebui Occidentul să caute aliați și cum își face dușmani

Occidentul nu are o politică de aliere prea înțeleaptă pregătită în eventualitatea unei Rusii post-Putin, scrie jurnalistă rusă Iulia Latinina într-un editorial din Novaia Gazeta-Europa.

07 Decembrie 2022, 11:38 (actualizat 07 Decembrie 2022, 12:21) Știrile TVR |
Un timbru american cu Planul Marshall / FOTO: neftali / Shutterstock.com

Redăm argumentele jurnalistei.

***

În 1948, SUA au început să deruleze Planul Marshall pentru Germania de Vest. Programul de redresare a revitalizat economia germană și a privat totalitarismul de coloana vertebrală - baza economică. Atunci când o națiune este săracă și amărâtă, aceasta tinde să caute răzbunare în fanteziile sale geo-erotice. Între timp, oamenii cu burta plină sunt preocupați în primul rând să se asigure că burta lor rămâne plină.

Puțini știu că Planul Marshall a venit de fapt să succeadă unui alt program, Planul Morgenthau, numit după Henry Morgenthau, mâna dreaptă a președintelui american Franklin D. Roosevelt și secretar al Trezoreriei.

Planul Morgenthau a reprezentat un pol opus Planului Marshall. Acesta prevedea eliminarea completă a sectorului industrial al Germaniei și transformarea acesteia într-o economie agrară subdezvoltată, similară cu cea a României de la acea vreme.

Planul Morgenthau a fost aprobat de Roosevelt și de prim-ministrul britanic Winston Churchill în septembrie 1944, în cadrul celei de-a doua Conferințe de la Quebec. Într-un anumit sens, Dresda a fost complet aplatizată ca parte a Planului Morgenthau.

Planul Morgenthau prevedea două evenimente. Primul: 40% din populația germană va muri pur și simplu, deoarece o economie agrară nu putea susține o populație atât de densă ca într-o țară industrializată. Al doilea: Germania s-ar transforma într-un stat eșuat în inima Europei vreme decenii, o sursă de vitriol infinit și de sindrom Versailles perpetuu - un potențial declanșator pentru noi războaie mondiale.

Nașterea Planului Morgenthau este interesantă în sine. De fapt, a fost scris de Harry Dexter White. White a fost un economist excepțional și cel mai apropiat colaborator al lui Morgenthau. Care a fost, de asemenea, un agent NKVD. Pentru a fi și mai precis, White a fost un comunist inspirat și un cetățean virtual al viitoarelor State Unite Socialiste ale Americii.

În timpul liber, White redacta un plan de stabilizare financiară pentru Uniunea Sovietică, în timp ce spionul sovietic Vitalii Pavlov notează că White i-a plătit cu curtoazie prânzul la un restaurant atunci când s-a întâlnit cu noul său curator după o lungă pauză. Pauza a venit după ce fostul șef de spionaj al lui White, Isak Ahmerov, a fost rechemat, a căzut în dizgrația Moscovei și a scăpat în mod miraculos de execuție.

Motivul care a stat la baza întâlnirii lui White cu tânărul Pavlov a fost faptul că Akhmerov a vrut să-i predea lui White planul său de a atrage SUA în războiul cu Japonia. Economistul a luat act de plan, l-a pus pe hârtie în propriile cuvinte, iar multe detalii din acest document au ajuns în celebra notă Hull care a încolțit practic Japonia.

Cu alte cuvinte, NKVD-ul și Iosif Stalin au fost adevărații autori ai Planului Morgenthau.

Beneficiile lui Stalin de pe urma executării Planului Morgenthau au fost de două feluri. Dacă acesta se realiza vreodată, dictatorul sovietic obținea un ulcer mereu putred în mijlocul Europei, care putea fi folosit pentru a declanșa un nou război mondial în orice moment.

În al doilea rând, și a fost o mică consolare tactică, Planul Morgenthau a fost imediat dezvăluit presei prin - surpriză! - un mare prieten al Uniunii Sovietice, jurnalistul Drew Pearson.

Joseph Goebbels, propagandistul-șef al Germaniei naziste, a profitat imediat de ocazie pentru a spune că Aliații intenționau să transforme Germania într-un „imens câmp de cartofi”, soldații germani de pe frontul de vest au fost inspirați să lupte și mai febril, ofensiva armatei sovietice avansa și mai repede, în timp ce chiar asociații lui George Marshall (Planul Marshall) au început să se plângă că Planul Morgenthau „valora treizeci de divizii pentru germani”.

Aceasta este prima lecție a Planului Morgenthau. Chiar dacă exploata sentimente foarte familiare - germanii au meritat-o, toți sunt de vină și trebuie să răspundă pentru asta, sclavi genetici, cultura germană generează totalitarism etc. - și nimeni din Occident nu a avut curajul să i se opună în timpul războiului, în realitate a fost pus la cale de către dușmanii de moarte ai Occidentului.

Nu sunt convins că o Rusie post-Putin merită un Plan Marshall, așa cum a propus o figură a opoziției ruse Leonid Volkov. Ocupația și o devastare completă a țării ar justifica acest lucru, dar singura persoană care distruge Rusia acum este Putin.

Dar sunt sigur că punerea în aplicare a ceva adiacent Planului Morgenthau pentru a trata cu Rusia va conserva regimul Putin în starea sa actuală sau va favoriza unul nou similar.

Între timp, Occidentul începe să aplice chiar Planul Morgenthau împotriva cetățenilor și întreprinderilor rusești, în mod deliberat sau nu.

Am depășit demult ideea că sancțiunile îi vizează doar pe oligarhii lui Putin. În realitate, nici măcar o singură persoană care are pașaport american, britanic sau european nu poate face afaceri în Rusia acum. Ceea ce înseamnă că oamenii de afaceri ruși sunt forțați să aleagă dacă să-și ia adio de la afacerile lor sau să se întoarcă în Rusia. În același timp, orice persoană rusă care rămâne în Rusia este etichetată drept complice al lui Putin.

Toate numele de pe lista Forbes a rușilor au fost adăugate automat pe listele de sancțiuni ucrainene, alături de colaboratorii nerușinați și de acoliții lui Putin. Listele includ un număr mare de directori de mici companii regionale pentru următorul motiv: afacerea acestei persoane plătea impozite în Rusia care au finanțat agresiunea împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

Mai mult, Kievul a aplicat sancțiuni lui Serghei Petrov, fondatorul Rolf Group, care l-a finanțat pe Alexei Navalnîi și și-a pierdut afacerea din această cauză, lui Oleg Tinkov, care a condamnat războiul și a fost forțat să-și vândă afacerea pentru câțiva bănuți, și vicepreședintelui Aeroflot, Andrei Panov, care a demisionat din funcția sa la compania aeriană după 24 februarie, a părăsit Rusia, a scris articole de opinie pentru Wall Street Journal și Financial Times, unde a denunțat războiul, și a avut un dosar penal deschis împotriva sa în Rusia.

Dacă considerăm că plata impozitelor în Rusia în 2008 este o infracțiune (Evgheni Cicivarkin se plânge că sancțiunile ucrainene se aplică și în cazul a doi oameni de afaceri care și-au vândut întreprinderile în 2008 și care ajutau forțele armate ucrainene prin intermediul lui Cicivarkin), atunci ne va duce mult prea departe.

Oamenii care rămân în Rusia sau care conduc afaceri în țară o fac din motive foarte diferite. Unii (și cred că sunt majoritatea) îl urăsc pe Putin, dar rămân ostaticii săi. Unii cred că războiul este o crimă și o greșeală, dar nu sunt dispuși să-și dorească înfrângerea propriei țări. Unii sunt îngroziți de uciderea în masă a ucrainenilor, în timp ce alții sunt indignați de faptul că generalii îi tratează pe soldații ruși ca pe carne de tun.

Nu este realist să se insiste pentru acești oameni cu cereri de genul „condamnați războiul și veți fi scoși de pe listele de sancțiuni”.

Ai putea la fel de bine să-i pedepsești, de pe acest cal de bătaie, pe prizonierii din lagărele de concentrare pentru că nu și-au înfruntat public torționarii. Această poziție îți dă un sentiment cald de impecabilitate morală, dar este lipsită de sens din punct de vedere politic și nu face decât să încolțească oamenii. Putem aplauda trăsăturile eroice ale celor care o fac, dar nu putem, cu toată seriozitatea, să prezentăm aceste opțiuni unui cetățean obișnuit: fie ajungi în închisoare și îți pierzi afacerea, fie ești considerat un susținător al regimului.

Sunt adesea întrebat: unde este opoziția rusă și ce poate face aceasta? Ei bine, am un răspuns. Adevărata bază a opoziției ruse este întregul mediu de afaceri rusesc și chiar, veți râde acum, o parte din establishment. Aceștia sunt oamenii care sunt, într-o măsură variabilă, potențiali adversari ai lui Putin și aliați ai lumii libere.

Aceștia sunt oamenii care, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să construiască o nouă Rusie. Eu cred într-o lovitură de palat mult mai mult decât într-o „revoluție de jos”. Și, sincer, nu am nicio încredere într-o eventuală ascensiune la putere în Rusia a unor emigranți politici care, în încercarea de a fi considerați mai europeni decât europenii înșiși, îi cataloghează pe toți cei care tac ca fiind sclavi genetici și îi acuză pe ostatici că nu luptă împotriva teroriștilor de la înălțimea lor morală.

Nu este înțelept să-i țintim pe acești oameni cu un Plan Morgenthau reînviat. După cum spune [consilierul prezidențial ucrainean] Oleksii Arestovîci, o persoană inteligentă caută aliați, una proastă își crește dușmani.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI