Novaia Gazeta Europa: Testul suprem al cetățeniei. Oricine a primit recent cetățenia rusă se poate aștepta acum să fie trimis cu forța pe frontul din Ucraina

Soldați ruși
Soldați ruși
13 septembrie 2023, 10:56

Cine sunt persoanele care solicită cetățenia rusă în aceste zile și ce riscă făcând acest lucru?

Luna trecută, în mai multe regiuni din Rusia au avut loc raiduri ale poliției, denumite eufemistic „raiduri de migrațiune”, în care poliția și ofițerii de conscripție militară au vizat piețele alimentare și depozitele agricole, ambele locuri unde sunt de obicei angajați migranții. Se pare că orice persoană despre care s-a constatat că a obținut recent cetățenia rusă, dar care nu s-a înregistrat la biroul local de recrutare, a fost fie înștiințată la fața locului, fie dusă direct la autoritățile militare.

Presa rusă a relatat despre diverse astfel de raiduri în ultimele săptămâni, inclusiv unul la un depozit de legume din Sankt Petersburg la mijlocul lunii august, în care au fost reținuți aproximativ 100 de cetățeni ruși recent naturalizați. La sfârșitul lunii august, poliția din orașul Nijni Novgorod a arestat aproximativ 20 de „noi ruși” și i-a dus la centrul local de recrutare militară. De asemenea, racolări similare au fost raportate în alte patru regiuni ale țării.

Vorbind sub protecția anonimatului, un avocat a declarat pentru Novaia-Europa că aceste tactici menite să forțeze imigranții să se alăture efortului de război al Rusiei datează încă din februarie.

Războiul birocratic

Cu toate acestea, se pare că oficialii din regiunea Kaluga au mers și mai departe și, de acum înainte, nu vor mai procesa cererile de obținere a cetățeniei ruse decât dacă solicitanții s-au înscris deja la serviciul militar. Tatiana Kotliar, activistă pentru drepturile omului, a declarat pentru postul de știri 7×7 că știe de cel puțin cinci incidente în care s-a întâmplat acest lucru.

Într-un caz, unui solicitant de cetățenie rusă care fusese declarat inapt pentru serviciul militar i-a fost respinsă cererea, deoarece biroul de recrutare militară nu îi furnizase un certificat de scutire.

„După ce a depus o plângere, s-a confruntat cu și mai multe probleme și a fost acuzat de o infracțiune pe care nu a comis-o”, își amintește Kotliar, adăugând că bărbatul s-a plâns că a fost tratat „ca un gunoi” și a ajuns la concluzia că nu mai vrea să fie „cetățean al unei astfel de țări”, hotărând în cele din urmă să se întoarcă acasă.

În septembrie anul trecut, legislatorii ruși au adoptat o lege care grăbește procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru cei care se înrolează pentru o misiune de un an în Ucraina. Armata a deschis chiar și un centru de recrutare în cadrul biroului pentru migrație din Moscova, care avea ca scop special să determine străinii să semneze contracte cu armata rusă.

Întrucât celor recrutați nu li s-a acordat încă cetățenia rusă, astfel de mișcări pot fi descrise doar ca recrutare de mercenari, spune avocatul Șuhrat Kudratov. În urma campaniei de mobilizare a Rusiei de anul trecut, cetățenii mai multor țări din Asia Centrală au fost avertizați de guvernele lor să nu ia parte la războiul din Ucraina, ceea ce, au spus ei, ar putea duce la acuzații penale în țările lor de origine.

Totuși, cine vrea să devină rus?

În urma invadării Ucrainei anul trecut, pașapoartele rusești au devenit „un bun toxic”, potrivit Comitetului de asistență civică, un ONG rusesc axat pe drepturile refugiaților și ale migranților. Ulterior, Ministerul de Interne a raportat o scădere cu 6% a numărului de pașapoarte pe care le-a eliberat anul trecut noilor cetățeni ruși.

Numărul de cetățeni ruși raportat în 2021 rămâne de neegalat. Locuitorii din regiunile ucrainene separatiste Donețk și Lugansk sunt eligibili pentru naturalizarea rapidă încă din 2019, de când o treime din toate pașapoartele acordate noilor cetățeni au fost emise în regiunea Rostov din sudul Rusiei, care se învecinează cu teritoriile ocupate.

De atunci, aproximativ un milion de ucraineni au primit cetățenia rusă, reprezentând mai mult de jumătate din totalul cererilor de cetățenie aprobate în general. Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret prezidențial care permite tuturor cetățenilor ucraineni să devină cetățeni ai Rusiei fără a fi nevoiți să facă dovada reședinței în teritoriile ocupate.

Populațiile din cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în septembrie anul trecut au primit în masă cetățenia rusă, primind automat documentele, indiferent dacă le doreau sau nu. Ministerul de Interne al Rusiei a clasificat statisticile detaliate privind noile pașapoarte la începutul anului 2023.

Înfrângerea tendinței

Tadjikistanul este singura țară în care cetățenia rusă nu numai că a rămas dezirabilă în 2023, ci chiar a crescut în popularitate. În prima jumătate a acestui an, un total de 86.693 de cetățeni ai fostei republici sovietice din Asia Centrală au primit cetățenia rusă, ceea ce reprezintă o creștere de 17%.

Comitetul de Asistență Civică atribuie această creștere situației economice dezastruoase a Tadjikistanului, malnutriției generalizate și sărăciei cronice.

Valentina Ciupik, o avocată care oferă asistență juridică gratuită imigranților, atribuie interesul tot mai mare pentru obținerea cetățeniei ruse în Tadjikistan răspândirii propagandei ruse în țară. Canalele de televiziune rusești sunt o alternativă populară la mass-media locală, spune Ciupik, iar majoritatea oamenilor au un acces slab la internet.

Tadjikistanul este, de asemenea, singura țară cu care Rusia a încheiat un acord de dublă cetățenie, conform căruia cetățenii din Tadjikistan care și-au făcut serviciul militar în țară sunt scutiți de serviciul militar obligatoriu în Rusia după ce devin cetățeni ruși și viceversa.

Totuși, această scutire acoperă doar serviciul militar de un an pe care toți tinerii ruși sunt obligați să îl presteze și nu include mobilizarea sau antrenamentul de rezervist, ceea ce face ca orice cetățean cu dublă cetățenie rusă și tadjikă rezident în Rusia să fie expus riscului de a fi recrutat pentru a lupta în Ucraina.

Președintele Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrîkin, a sugerat la începutul acestui an că orice persoană căreia i se acordă cetățenia rusă ar trebui să fie înrolată automat pentru a lupta în Ucraina. Câteva luni mai târziu, în urma adoptării unei legi care permite ca documentele de recrutare să fie livrate recruților online, un e-mail trimis de site-ul serviciilor publice rusești Gosuslugi a informat cetățenii cu dublă cetățenie din Tadjikistan și Rusia că nu li se va mai permite să părăsească țara.

Pe măsură ce probabilitatea unui nou val de mobilizare este tot mai mică, politologul Mihail Vinogradov consideră că imigranții se vor confrunta cu o presiune tot mai mare pentru a servi în armata rusă. Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a introdus chiar și un proiect de lege care i-ar lipsi de cetățenie pe cei recent naturalizați care se sustrag de la încorporare.

O propunere alternativă ar prevedea ca străinii să își încheie serviciul militar obligatoriu înainte de a primi cetățenia rusă. Deocamdată, însă, legislatorii consideră că această inițiativă reprezintă „o amenințare prea mare” pentru potențialii „noi ruși”, potrivit publicației independente ruse Verstka, astfel că autoritățile sunt reticente în a pune în aplicare această propunere momentan. Cu toate acestea, nimeni nu știe dacă aceasta va mai fi opinia dominantă peste un an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite