Novaia Gazeta: Ce se întâmplă cu cei care cad din grațiile „țarului”. Cazul lui Viktor Cerkesov

Viktor Cerkesov și Vladimir Putin
Viktor Cerkesov și Vladimir Putin
24 noiembrie 2022, 11:35

În ciuda faptului că Cerkesov a fost unul dintre cei care au ajutat la pavarea drumului lui Putin de la un șef de departament administrativ din Sankt-Petersburg la persoana care stă în cel mai râvnit scaun de la Kremlin.

În schimb, în timpul înmormântării, jurnaliștii l-au văzut pe guvernatorul din Sankt-Petersburg, Alexander Beglov, depunând flori pe mormântul fiului unui alt fost asociat al lui Putin, care a fost și el destituit cu ceva timp în urmă.

Novaia Gazeta Europa explică ce se întâmplă cu membrii „vechii gărzi” a președintelui odată ce cad în dizgrație.

Cerkesov și Putin de-a lungul anilor

Viktor Cerkesov a fost înmormântat la cimitirul Novodevici din Sankt-Petersburg. Este o necropolă de tip închis, locurile de înmormântare nefiind disponibile pentru mulți.

Singurul oficial de rang înalt care a participat la înmormântare a fost Serghei Stepașin, care a ocupat pentru scurt timp funcția de prim-ministru al Rusiei în 1999, în timpul președintelui Boris Elțîn. Au fost prezenți și câțiva politicieni din Sankt-Petersburg, inclusiv guvernatorul Beglov.

Toți ceilalți oficiali de nivel înalt de la Moscova care și-au început cariera politică la Sankt-Petersburg s-au mulțumit cu telegrame și coroane de flori. Cea mai mare coroană de flori a fost trimisă de Vladimir Putin.

Putin și Cerkesov se cunoșteau încă din anii 1970, pe vremea când amândoi lucrau la serviciul de investigații din regiunea Leningrad (actualul Sankt-Petersburg). Dar au servit în departamente diferite: Putin a lucrat la contraspionaj, în timp ce Cerkesov s-a concentrat pe urmărirea disidenților.

Până la întoarcerea lui Putin dintr-o călătorie de afaceri în Republica Democrată Germană, în 1990, Cerkesov reușise să se facă remarcat și a intrat în rândurile superioare ale KGB-ului din Leningrad. Cu ajutorul său, Vladimir Putin a fost numit șef al Comitetului pentru Relații Externe al Primăriei din Sankt-Petersburg în iulie 1991.

Pe atunci, legile sovietice erau încă aplicate și era imposibil să fii numit în astfel de posturi fără aprobarea KGB-ului. În 1992, Cerkesov a devenit șef al Direcției Forțelor de Securitate din Sankt-Petersburg (parte a unei structuri care avea să devină ulterior FSB); pe parcursul anilor următori, el a continuat să-l susțină pe Putin.

Trebuie spus că Putin nu a uitat de ajutorul lui Cerkesov. După ascensiunea rapidă a carierei sale, când ginerele lui Boris Elțîn, Valentin Iumașev, și oligarhul Boris Berezovski l-au făcut director al Serviciului Federal de Securitate (FSB) în 1998, Putin l-a numit pe Cerkesov primul său adjunct.

După ce Putin a fost ales președinte în anul 2000, l-a numit pe Cerkesov în funcția de trimis plenipotențiar în Districtul Federal de Nord-Vest al Rusiei.

Trei ani mai târziu, el a devenit șeful Serviciului Federal de Control al Drogurilor (FSKN), creat de Putin. Noua agenție a început instantaneu să revendice una dintre pozițiile de frunte în unitatea de putere din Rusia, fapt care nu a fost apreciat de foștii colegi ai lui Cerkesov din FSB.

„Pe atunci, luptele interne erau în mâinile lui Putin”, a declarat pentru Novaia Gazeta un fost general din FSKN, care a dorit să rămână anonim. „El nu avea încă puterea absolută pe care o are astăzi, așa că a acționat conform vechiului postulat divide et impera. Refuzând să susțină vreuna dintre taberele aflate în război, nu a făcut nicio mișcare pentru a rezolva conflictul: astfel încât nicio structură de putere nu a ajuns să dețină prea multă autoritate.”

Totul s-a schimbat în octombrie 2007, când Viktor Cerkesov a publicat un articol în ziarul rusesc Kommersant. În articol, el a făcut apel la oficialii din domeniul securității să renunțe la îmbogățirea personală și să își asume responsabilitatea pentru țara lor.

Nu numai Putin, ci și întregul său cerc de apropiați au dezaprobat profund articolul. Potrivit El Pais, Putin i-a cerut lui Cerkesov să publice „clarificări”, în care să susțină că nu a fost înțeles corect.

Cerkesov a refuzat să facă acest lucru și, în mai 2008, a fost retrogradat la conducerea Agenției Federale pentru Achiziționarea de Echipamente Militare, iar doi ani mai târziu a fost demis din toate funcțiile sale. La acea vreme, publicația rusă Newsweek nota că era pentru prima dată când un colaborator apropiat al lui Putin era demis în totalitate.

Guvernatorul din Sankt-Petersburg, Beglov, a cărui carieră a fost, de asemenea, ajutată de Cerkesov, a rămas până la finalul procedurilor funerare.

După ce mormântul lui Cerkesov a fost acoperit cu flori, Beglov s-a dus la mașina sa, a mai scos un buchet de flori și a făcut o plimbare pe o alee laterală. Corespondentul foto pentru Fontanka l-a urmărit pe Beglov și l-a fotografiat în timp ce depunea florile pe unul dintre mormintele mai proaspete.

Apropiindu-se mai mult, jurnalistul a văzut că era vorba de mormântul lui Dmitri Goloșciapov. Dmitri era fiul uneia dintre cele mai misterioase persoane din cercul intim al lui Putin.

Konstantin Goloșciapov: maseurul lui Putin

Konstantin Goloșciapov este cunoscut sub numele de „maseurul lui Putin” și „Padre”. Publicul abia dacă este conștient de existența sa. Goloșciapov nu s-a bucurat niciodată de atenție – nu a făcut reclamă faptului că este capabil să-l influențeze pe președinte, acoperindu-și temeinic achizițiile și bunurile.

Poate că acesta este motivul pentru care Goloșciapov este singurul colaborator apropiat al lui Putin care nu a ajuns pe listele de sancțiuni și ale cărui active internaționale nu au fost confiscate.

Dar un cerc restrâns de oameni era conștient că, cu un singur telefon, Goloșciapov putea să se asigure că cineva era numit în funcții de conducere la nivel înalt, primea un contract de un miliard de ruble sau un împrumut important, sau primea o decorație de stat de nivel înalt.

Nu există rapoarte credibile despre modul în care Putin și Goloșciapov  s-au întâlnit. Există mai multe versiuni menționate în nenumărate articole dedicate „maseurului lui Putin”. Una dintre ele indică faptul că amândoi au practicat judo și s-au cunoscut în timpul unei competiții din timpul școlii.

Potrivit unei alte versiuni, Goloșciapov, a cărui specializare este masajul terapeutic, și-a folosit abilitățile asupra lui Putin după ce viitorul președinte s-a lovit la spate în perioada în care era membru KGB.

Există și alte versiuni, mai ciudate, dar doar două detalii sunt menționate constant în toate acestea: orele de judo și masajul.

Novaia Gazeta este de părere că cel care le-a făcut cunoștință a fost Arkadi Rotenberg, un miliardar rus și asociat apropiat al lui Putin, care și-a câștigat averea prin intermediul conductelor de petrol sponsorizate de stat. Rotenberg a fost, de asemenea, menționat în documentele Pandora. Goloșciapov a frecventat clubul sportiv al lui Rotenberg la sfârșitul anilor 1970.

Fără titluri, fără slujbe, fără afaceri

În 2001, Goloșciapov și Rotenberg au fondat banca SMP, care, în prezent, este una dintre primele 20 de bănci rusești după active. Goloșciapov nu a rămas mult timp cofondator al băncii, cedând acțiunile sale lui Boris Rotenberg, fratele lui Arkadi Rotenberg. Nu se știe încă cât a valorat tranzacția.

Prima dată când Goloșciapov a fost menționat de mass-media a fost în 1996, imediat după ce Putin a fost numit șef adjunct al Departamentului de gestionare a proprietății prezidențiale.

Câteva luni mai târziu, Konstantin Goloșciapov a devenit șef al Roscentrproekt, o organizație cu un scop neclar.

Potrivit bazei de date Sirena privind călătoriile aeriene, Goloșciapov a zburat de la Moscova la Sankt-Petersburg și înapoi de aproximativ 400 de ori în timpul existenței acestei organizații (aceasta a fost lichidată în 2005).

O mulțime de persoane diferite au luat loc în apropierea „maseurului” în timpul acestor zboruri, mai ales în cele de la Sankt-Petersburg la Moscova, iar multe dintre ele au ajuns să ocupe funcții în organisme și corporații de stat sau să devină oameni de afaceri de succes.

Ulterior, presa interesată de Goloșciapov a speculat că „Padre” îi ducea la Moscova pe cei care puteau să-i plătească între 50 și 200.000 de doilari și se asigura că vor primi locuri de muncă comode.

În ciuda faptului că Roscentrproekt a fost lichidată oficial în 2005, Goloșciapov a fost menționat ca director al organizației într-un decret prezidențial semnat de Dmitri Medvedev, care i-a decorat pe Konstantin Goloșciapov și pe soția sa Iraia Gilmutdinova cu Ordinul Gloriei Parentale (cuplul are șase copii). Se pare că „maseurul lui Putin” nu are alte titluri.

Așa cum se întâmplă adesea, dacă nu se știe nimic despre o persoană apropiată autorităților, atunci în mass-media apar o mulțime de ipoteze, teorii contradictorii și bârfe. Este ceea ce s-a întâmplat cu Goloșciapov.

De exemplu, presa italiană îl numește proprietar al clubului de fotbal Bari și a două hoteluri de 4 stele în centrul Romei și Cagliari.

Este adevărat că Goloșciapov a vizitat orașul Bari, unde sunt păstrate Relicvele Sfântului Nicolae. De asemenea, este adevărat că există fotografii ale lui „Padre” cu antrenorul principal al clubului de fotbal. Cu toate acestea, potrivit informațiilor oficiale, proprietarul clubului este un producător de film italian, Aurelio De Laurentis, care deține și clubul de fotbal Napoli.

Fiul lui Goloșciapov, Dmitri, a fost listat ca proprietar al hotelului Cagliari până în acest an. În plus, hotelul este închis pentru restaurare de mai mulți ani, dar nu se fac reparații. Restaurarea a fost oprită în același timp cu introducerea sancțiunilor împotriva fraților Rotenberg. Acest lucru ar putea însemna că Dmitri a acționat pur și simplu ca un paravan.

În realitate, este mai degrabă un obicei al oficialilor guvernamentali de a înregistra afaceri și proprietăți imobiliare pe numele rudelor lor. Și, deși Goloșciapov nu are nicio funcție oficială, principalele sale afaceri și proprietăți (în 2017, ziarul Delovoy Peterburg le-a estimat la 18,2 miliarde de ruble, adică 291 de milioane de euro) sunt înregistrate pe numele soției sale.

Potrivit Delovoy Peterburg, soția lui Goloșciapov, Iraia, este proprietara și coproprietara a peste 30 de companii, precum și a zeci de proprietăți imobiliare. Atât în Rusia, cât și în Italia, Grecia, Germania, Croația, Muntenegru.

Este foarte posibil ca Iraia Gilmutdinova să fie, de fapt, o femeie de afaceri foarte talentată, care a avut timp să construiască un imperiu de afaceri între creșterea a șase copii.

Soțul ei, desigur, a ajutat, dar, potrivit puținelor comentarii făcute de prietenii și partenerii familiei Goloșciapov, acesta și-a petrecut cea mai mare parte a timpului cu afacerile bisericești.

CITIȚI AICI ARTICOLUL INTEGRAL.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite