Novaia Gazeta: A început „ofensiva secolului XXI”? Ce indică cele mai recente mișcări de pe frontul din Ucraina

Barajul distrus de la Nova Kahovka / captura video
Barajul distrus de la Nova Kahovka / captura video
8 iunie 2023, 11:50

Pierderi fantastice

Potrivit Ministerului rus al Apărării, partea ucraineană a suferit deja o înfrângere completă în timpul încercării de contraofensivă. Armata rusă a raportat că peste 1.500 de militari ucraineni, 28 de tancuri (inclusiv 8 Leopard germane), trei tanchete AMX-10 fabricate de Franța și 109 vehicule blindate de luptă au fost pierdute în zona de sud a Donețkului. Armata rusă nu a prezentat fotografii sau înregistrări video cu personalul și echipamentele inamice distruse. Prin prisma acestui lucru, chiar și cei care susțin Moscova sunt sceptici în privința acestor afirmații (din cauza lipsei de dovezi). La urma urmei, luptele ar fi trebuit să fie extrem de intense pentru ca atât de mulți soldați să fi murit atât de repede.

La 5 iunie, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a descris viziunea sa asupra evenimentelor după cum urmează:

„Începem o ofensivă pe anumite fronturi, direcția Bahmut rămânând epicentrul ostilităților. Acolo avansăm pe un front larg cu succes. Cucerim înălțimile dominante. La sud, inamicul se află în defensivă. Au loc lupte locale”.

„Trebuie să ne bazăm pe informațiile disponibile de ambele părți și pe relatările «corespondenților de război», iar toate acestea sunt greu de verificat în ceața războiului”, declară expertul militar israelian David Sharp pentru Novaia-Europa. „Din datele confirmate, putem concluziona că luptele de până acum au fost de natură locală. Nu am asistat la angajarea unor forțe majore. De peste două luni, Ucraina nu a atacat nicăieri, cu excepția Bahmutului. De fapt, până acum, confruntările au avut loc doar în câteva zone de pe linia frontului. Acestea au fost atacuri în număr mic, fără nicio încercare de a străpunge apărarea până la adâncimi mai mari. Într-un astfel de cadru, ucrainenii au făcut unele progrese și au avansat. Cu toate acestea, în una dintre direcții au fost împinși înapoi și au pierdut mai multe unități de echipament.”

David Sharp a declarat că o ofensivă pe scară largă ar putea începe în următoarele zile sau chiar ore. Ar fi o serie de lovituri, inclusiv momeli, menite să inducă inamicul în eroare, să sondeze apărarea și să găsească puncte slabe.

Ziua și noaptea

Expertul israelian susține că raidurile Corpului Voluntarilor Ruși și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei din regiunea Belgorod fac parte, de asemenea, dintr-un plan mai amplu, menit să atragă forțele rusești. Scandalul mediatic care a urmat incursiunilor ar trebui să forțeze Kremlinul să reacționeze la un nou tip de amenințare și să mute rezervele acolo. David Sharp reamintește loviturile împotriva liniilor din spate ale forțelor rusești din Mariupol, Berdiansk și alte orașe ocupate. Cu toate acestea, el susține că, în perioada premergătoare celei mai active faze ale contraofensivei, focuri de artilerie și rachete de mare intensitate vor fi îndreptate spre trupele rusești, ceea ce nu se întâmplă acum.

Asta trebuie să înceapă chiar înainte de începerea atacurilor. În caz contrar, Moscova ar avea timp să aducă forțe proaspete în unitățile vizate de atacuri și să compenseze pierderile.

Unii experți sugerează că Kievul așteaptă sosirea avioanelor occidentale pentru a lansa o contraofensivă. Cu toate acestea, David Sharp nu este de acord. „Așteptarea avioanelor înseamnă practic să nu avanseze în viitorul apropiat”, susține expertul israelian. „Avioanele ar putea sosi în toamnă sau chiar în iarnă. Aliații au predat deja toate echipamentele majore promise în cadrul împrumutului.

În plus, aceste tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei sunt de obicei echipate cu camere de vedere pe timp de noapte și cu camere de termoviziune, ceea ce permite utilizarea lor pe timp de noapte. Majoritatea vehiculelor de luptă rusești nu se pot lăuda cu aceste caracteristici. Așadar, noaptea poate fi un avantaj pentru Ucraina și nici măcar durata zilei nu va fi un factor decisiv pentru o ofensivă de succes. De exemplu, Oleksandr Hodakovski (comandantul așa-numitei „miliții populare” a „republicii populare” Donețk) a raportat ostilități pe timp de noapte. Potrivit lui David Sharp, întârzierea mult așteptatului contraatac nu poate fi generată decât antrenamentele suplimentare.

Faza fierbinte

„Asistăm la începutul fazei fierbinți a contraofensivei”, a declarat pentru Novaia-Europa Roman Svitan, colonel în rezervă în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. „Companiile de tancuri întărite de batalioane au început deja să se deplaseze, efectuând recunoașteri de luptă în adâncimea primei linii de apărare rusești. Echipajele le vor urma în aproximativ o săptămână. Apoi, corpul de armată li se va alătura. O lovitură masivă de artilerie și rachete va preceda cele mai ample atacuri. Evenimentele din regiunea Belgorod sunt, de asemenea, direct legate de această fază viitoare – atacurile reușesc să distragă cu succes atenția unor unități de pe front. Forțele disponibile ale poliției și ale Gărzii Naționale a Rusiei au fost insuficiente pentru a rezista forțelor care au sosit din partea Corpului Voluntarilor Ruși și a Legiunii pentru Libertatea Rusiei. Simpla vedere a unui tanc adevărat îngrozește forțele disponibile. Iar a trimite recruți acolo înseamnă a-i trimite la măcel. Moscova va trebui să trimită unități militare ale armatei în zona fierbinte, expunând anumite părți ale frontului. Acolo vor lovi forțele armate ucrainene”.

În opinia lui Roman Svitan, rușii și-au dublat sau triplat recent concentrarea forțelor în Mariupol, Berdiansk și Melitopol, provocând astfel bombardarea acestor orașe de către ucraineni. De asemenea, acest lucru face parte din pregătirile pentru o contraofensivă majoră.

Roman Svitan este încrezător că, în ciuda sistemului de apărare cu eșaloane adânci ridicat de partea rusă, armata ucraineană va putea să-l depășească cu ajutorul trupelor de geniu și al echipamentelor speciale. De exemplu, în unele locuri, prima linie cu puncte de tragere permanente, obstacole din beton și rânduri de tranșee a fost deja străpunsă.

„Pompierii ucraineni curăță propriile câmpuri de mine și pe cele rusești”, spune Roman Svitan. „Unitățile speciale sunt ocupate să mute echipamentul în adâncimea pozițiilor inamice. În unele locuri, i-au făcut deja pe rușii de pe linia frontului să fugă. În cea mai mare parte, rezervele experimentate și bine antrenate sunt angajate în luptă în locul unităților care se retrag. Dar numărul lor este limitat”.

Un duel al voințelor

„Asistăm la o creștere clară a intensității luptelor în diferite părți ale frontului”, a declarat pentru Novaia-Europa Serghei Migdal, un fost ofițer de poliție și de informații israelian. „Vedem, de asemenea, lovituri mai frecvente asupra infrastructurii logistice, a depozitelor de combustibil și a altor facilități de importanță militară. Pot să o numesc ofensiva secolului XXI. Ucrainenii pur și simplu nu pot lupta așa cum s-a luptat în Primul și al Doilea Război Mondial, cu mase uriașe de oameni și echipamente și lovituri masive de artilerie. Astăzi, mijloacele de informații de ambele părți le permit să monitorizeze mișcările unor formațiuni și forțe mari. Concentrarea unor formațiuni mari într-un singur loc, aproape de front, este practic imposibilă fără a le expune la focuri de artilerie. În plus, Ucraina are comparativ puțină aviație necesară pentru a suprima MLRS și artileria inamică. Așadar, mă aștept la numeroase atacuri în diverse locuri în curând. Acestea vor fi încercări de a perturba echilibrul apărării rușilor. Odată ce vor identifica părțile vulnerabile, principalele unități proaspete din brigăzile antrenate vor merge acolo. Ele vor dezvolta inițiativa pe care au primit-o. Iar lansatoarele de rachete multiple și artileria ucrainene cu rază lungă de acțiune vor lovi rezervele rusești aduse din alte părți ale liniei de contact. În aceste zone slăbite, vor avea loc și atacuri ale unităților mobile ucrainene, provocând un «efect de domino»: prăbușirea întregului front. O astfel de strategie ar putea avea mult succes”.

Serghei Migdal consideră că astfel de planuri ar fi putut fi discutate și elaborate în mod repetat în timpul exercițiilor cu aliații occidentali. Cu toate acestea, potrivit expertului, Rusia a acumulat în prezent suficiente forțe pentru a descuraja chiar și o ofensivă ucraineană pe scară largă cu o abordare competentă. Totul va depinde de determinarea și curajul soldaților ruși care își apără pozițiile.

„Obținerea unui avantaj de trei până la patru ori mai mare în ceea ce privește efectivele și echipamentele va fi dificilă pentru Ucraina”, conchide Serghei Migdal. „Așadar, vom asista în primul rând la o confruntare de voințe, moral, motivații ale părților și dorința de a-și sacrifica viețile pentru victorie. Dacă rușii se vor clătina și vor fugi, toate cele trei linii de apărare ale lor nu vor rămâne decât o performanță inginerească.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite