Noul turn din lemn al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, edificiu mistuit de flăcări anul trecut, a fost amplasat cu o macara

Operațiune spectaculoasă la Oradea! Turnul principal al Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost ridicat pe acoperiş, cu ajutorul unei macarale de mare tonaj. Structura din lemn a ars în incendiul violent din august, anul trecut. Atunci, acoperișul palatului a fost mistuit de flăcări.

09 Iulie 2019, 16:05 (actualizat 09 Iulie 2019, 20:52) |
A fost montat turnul Palatului episcopal
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Constructorii au avut o misiune dificilă, dar au reușit să monteze fără incidente turnul pe acoperișul Palatului Episcopiei Greco-Catolice.

După amplasare, muncitorii au fixat structura, care urmează să fie acoperită cu tablă din cupru.

1.300 de metri pătrați din interiorul Palatului episcopal au ars. Lucrările de restaurare din interior vor dura cel mult 3 ani. Pe două treimi din clădire va fi amenajat un centru cultural, administrat de municipalitate, iar o treime va deveni sediul Curiei Episcopale Greco-Catolice.

Turişti şi orădeni, deopotrivă, se bucură că Palatul Episcopal Greco-Catolic se reface.

Palatul Episcopal a fost mistuit de un incendiu puternic la sfârșitul lunii august, anul trecut, din cauza unui scurtcircuit.

Flăcările violente au distrus acoperișul, un turn și o parte din interior.

Clădirea e restaurată acum din fondurile Primăriei Oradea.

____________________

Cu o greutate de 7 tone şi o înălţime de 7,5 m, structura amplasată marți are forma unui trunchi de con, precizează Primăria, citată de Agerpres.

La sfârşitul acestei săptămâni va fi adusă pe şantierul din faţa Palatului episcopal şi partea superioară a turlei.

"Această parte superioară este tot o structură de lemn, care după ce va fi adusă în şantier va fi îmbrăcată cu ornamente din cupru, după care în circa 3-4 săptămâni va fi ridicată cu macaraua deasupra structurii de lemn fixate azi. Lucrările vor continua cu montarea, peste structura de lemn, a unei folii de aerisire dintr-un material special care are în structura sa fibre din inserţie metalică. Această folie are rolul de a menţine o distanţă între structura de lemn şi solzii din tablă de cupru, pentru a asigura o aerisire corespunzătoare. După fixarea foliei de aerisire, solzii de cupru vor fi montaţi bucată cu bucată", a declarat ing. Alex Ienciu, de la firma constructoare.

Constructorul lucrează acum la realizarea învelitorii din ţiglă şi a ornamentelor de cupru. Termenul estimat pentru realizarea acoperişului este mijlocul lunii.

Valoarea lucrărilor actuale, finanţate de Primăria Oradea, este de 7.960.000 lei, fără TVA, în care este inclusă şi proiectarea.

Într-o ultimă etapă, se va realiza reabilitarea interioară şi refuncţionalizarea efectivă a clădirii conform planurilor iniţiale.

Reabilitarea totală a Palatului se va realiza în cel mult 3 ani.

Municipiul Oradea şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea au încheiat, după incendiu, un acord de parteneriat prin care episcopia a pus la dispoziţia municipalităţii Palatul episcopal (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) şi construcţiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare, precum şi pentru administrarea lui de către Municipiul Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI