Noul statut al elevului | Autorităţile nu au găsit o modalitate legală prin care elevii să fie percheziţionaţi la şcoală, când există suspiciuni

22 noiembrie 2022, 17:51

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Nu ne dorim percheziții așa cum sunt ele, așa cum sunt ele înțelese în mass media, nu dorim să avem un proces care să aducă atingere drepturilor, nici ale cadrelor didactice, nici ale elevilor, dar ne dorim să creștem siguranța în spațiul școlar.

Sunt imagini surprinse în urmă cu aproape o lună. Atunci s-a ridicat problema – când și cine să-i poată percheziționa pe elevi. O soluție nu s-a găsit, dar reprezentanții acestora se opun din start.

Părinții cred însă că profesorii trebuie să intervină când sunt indicii că pot apărea incidente.

Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: Nu ne dorim să transformăm din şcoală un fel de security check, când şcoala trebuie să fie un mediu sigur pentru fiecare elev, un mediu în care să nu se simtă stresat de faptul că poate fi oricând căutat de un poliţist, nu trebuie să stea cu grijă şi nu trebuie să stea cu frica că atunci când va veni poliţistul în sala de clasă va fi nevoit să-şi golească buzunarele şi ghiozdanele şi să-i arate ce are acolo.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor: Nu e obligatoriu să-i bagi mâna elevului în buzunar sau să-i iei ghiozdanul şi să-l răstorni, ci să te duci dacă ai motive întemeietate – un elev vine şi spune Domnule profesor am informaţii că un elev are armă albă – nu este normal să te duci şi să vorbeşti cu el şi să spui te rog să scoţi ce ai în buzunare? Sunt situaţii în care trebuie să intervii imediat.

Viitorul statut al elevului va conţine o listă clară de obiecte interzise în şcoală – cuţit, briceag sau alte obiecte ascuţie, ciocan, grenadă, otravă, recipiente cu gaz sau brichete.

Elevii violenţi ar putea fi obligaţi să participe la consiliere, iar directorii care nu rezolvă problema violenţei din şcolile lor ar putea fi sancţionaţi.

Toate aceste discuţii s-au reluat în contextul escaladării fenomenului violenţei in şcoli.

Cifrele Ministerului Educaţiei arată că aproape 10.000 de cazuri au fost doar în ultimul an școlar, în creștere față de anul precedent. Specialiștii cred că sunt mult mai multe neraportate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite