Noul şef al Statului Major al Apărării din Regatul Unit: Trupele britanice trebuie să se pregătească să lupte în Europa încă o dată

22 iunie 2022, 14:09

Pregătiţi oricând pentru evoluţia conflictului din Ucraina. Acesta a fost pe scurt mesajul transmis de generalul Patrick Sanders, noul şef al Statului Major al Apărării din Regatul Unit. La rândul sau, fostul comandant al armatei SUA în Europa, generalul Ben Hodges, avertizează că pentru ruși o posibilă avansare a războiului în afara graniţelor Ucrainei nu este un joc:  „Nu este un joc, nu sunt oameni cu care poţi negocia. Dacă nu îi învingem, adică să îi distrugem în Ucraina, e clar că nu se vor opri. Nimeni nu ar trebui să creadă nici măcar pentru o secundă că ruşii vor respecta orice înţelegere, de asta trebuie distruşi. […] Ei trebuie să continue să învingă forţele ruseşti, cred că asta este foarte posibil la sfârşitul verii, până în septembrie. Şi abia după aceea vom putea vorbi despre negocieri.”

Prin modernizarea armatei și prezența trupelor NATO pe teritoriul său, și România demonstrează că pune în practică același mesaj ca al britanicilor – să fim pregătiți oricând, consideră generalul american.

În Republica Moldova, în schimb, situația e diferită. Fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Şalaru, recunoaște că ţara sa, din punct de vedere al înzestrării armatei, a rămas în urmă: „Astăzi, Marea Britanie printre primii a înţeles că Puțin nu se va opri în Ucraina, scopul lui, camuflat la început şi declarat în ultimele zile, este să refacă Rusia ţaristă. Timp de 30 de ani, armata Republicii Moldova a jucat rolul de Cenușăreasă și mulți ani la rând, începând cu Voronin, s-a discutat dacă Republica Moldova are sau nu nevoie de armată. Astăzi, peste noapte, noi nu putem mări capacitatea de luptă a Republicii Moldova și în niciun caz nu va putea să se opună unei invazii rusești.”

Mesajul este unul de solidaritate, susţine expertul în securitate Claudiu Degeratu: „Pentru România, din punct de vedere militar mesajul este important pentru că Marea Britanie se pregăteşte pentru a se angaja într-un asemenea potenţial conflict. Este un semnal privind solidaritatea aliată, mai ales pentru flancul estic. Marea Britanie împreună cu Statele Unite au fost ţările care au reiterat de foarte multe ori importanţa aplicării prevederilor articolului 5 din Tratatul de la Washington. România ar trebui să salute această declaraţie şi mai ales să vină cu iniţiative, pentru că orice angajament britanic în această zonă trebuie susţinut de ţările din regiune.”

România urmează să cumpere 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian și își propune să achiziționeze și 231 de sisteme de rachete antiaeriene portabile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite