Liz Truss va fi noul premier al Marii Britanii. Aceasta i-a adus un elogiu lui Boris Johnson: „Ești admirat de la Kiev până la Carlisle”

Foto: Simon Dawson / No10 Downing Street
Foto: Simon Dawson / No10 Downing Street
5 septembrie 2022, 07:56

Liz Truss a câștigat 81.326 de voturi, în timp ce Sunak a obținut 60.399, potrivit BBC. Spre comparație, Boris Johnson a câștigat 66,4% din voturi în 2019, David Cameron 67,6% în 2005 și Iain Duncan Smith 60,7% în 2001.

Șeful Partidului Conservator devine automat premier al Marii Britanii și va prelua funcția de mâine.

În discursul de după victorie, Truss i-a mulțumit lui Boris Johnson pentru că l-a înfruntat lui Vladimir Putin, a finalizat Brexitul, a lansat vaccinul anti-Covid-19 și l-a „zdrobit pe Jeremy Corbyn (fostul lider laburist – n.r.)”. „Ești admirat de la Kiev până la Carlisle”, i-a transmis ea lui Johnson în aplauzele răzlețe și stânjenite ale audienței.

Pentru prima dată, însă, noul premier va merge la reședința din Scoția a reginei Elisabeta pentru ceremonia de învestire.

Noul premier își va expune programul de guvernare zilele viitoare. Liz Truss se află sub presiune pentru a-și prezenta planul prin care va ține piept exploziei prețurilor. Liz Truss a anunțat că are un „plan îndrăzneț” de a reduce taxele și de a crește economia Regatului Unit.

Fostul lider conservator Boris Johnson a pierdut încrederea colegilor săi după doi ani de guvernare și o mulțime e scandaluri și gafe. O mare parte a cabinetului său i-a cerut demisia lui Johnson, iar o mulțime de parlamentari le-a urmat exemplul.

Guvernul lui Johnson s-a prăbușit cu rapiditate odată ce mai mulți miniștri importanți au anunțat că-și depun demisiile, motivând prin faptul că și-au pierdut încrederea în Johnson.

Ulterior, Boris Johnson a anunțat că-și depune demisia din funcția de lider al partidului, dar că va asigura guvernarea țării până la alegerea succesorului său.

Iritare și neliniște în UE

Perspectiva ca Liz Truss să devină premier al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost privită de UE cu un amestec de iritare şi nelinişte, diplomaţi europeni afirmând că odată cu războiul din Ucraina şi problemele provocate de inflaţie, ultimul lucru de care au nevoie este o luptă cu Londra pe marginea Brexitului, notează vineri Reuters.

Ca ministru de externe în guvernul demisionarului Boris Johnson, Liz Truss a promovat o legislaţie ce suspendă unilateral o parte a acordului privind Brexitul convenit cu UE şi a promis adoptarea acestei legislaţii dacă devine premier, o mişcare ce va aduce Londra pe un curs de coliziune cu Bruxellesul.

Liz Truss are puţini admiratori în blocul comunitar. Întrebată luna trecută dacă dacă îl consideră pe preşedintele francez Emmanuel Macron „prieten sau duşman”, ea a răspuns: „juriul deliberează„.

„În actualul context, este bizar că ea crede că-şi poate permite astfel de remarci. Noi suntem concentraţi 200% asupra războiului din Ucraina, asupra inflaţiei puternice. Nu avem timp de pierdut cu asta”, spune un diplomat de la Bruxelles.

Membri ai campaniei lui Liz Truss au tratat respectiva declaraţie a acesteia ca fiind mai degrabă „o glumă” şi nu cred că ea ar putea avea un impact de durată asupra relaţiilor franco-britanice. Totuşi, o sursă din guvernul francez remarcă în acel răspuns al ei neîncrederea între Paris şi Londra, care îi reproşează lui Macron că nu a făcut destul pentru a opri valul de migranţi care trec Canalul Mânecii.

În acest timp, membri ai coaliţiei guvernamentale din Germania nu se arată impresionaţi de Truss şi au impresia că ea atacă UE pentru a distrage atenţia de la problemele interne ale Regatului Unit, despre care europenii susţin că ar fi provocate sau agravate de ieşirea din UE.

„Trebuie să i se dea noului prim-ministru o şansă. Dar dacă cineva crede că lucrurile nu pot merge şi mai rău după Johnson, acela greşeşte. Multe dintre declaraţiile doamnei Truss sunt nefericite sau eronate”, spune un purtător de cuvânt al Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Nils Schmid.

Alţi diplomaţi europeni remarcă faptul că deşi Liz Truss s-a opus ieşirii din UE înaintea referendumului din 2016, ea a susţinut apoi Brexitul cu toată forţa cât timp a făcut parte din guvernul lui Boris Johnson, aşadar este puţin probabil ca ea să adopte o poziţie mai conciliantă în chestiunile aflate în dispută cu Bruxellesul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă