"Noul englez e olandez" - un editorial de Gabriel Giurgiu, realizatorul emisiunii "Europa Mea"

Ați auzit de CoronaBonds? Corona nu vine de la o bere, ci de la un nenorocit de virus. Bond nu e de la spionul James, ci de la pârdalnicele de obligațiuni, adică bani de împrumut, bine garantați la emisiune, pe termen relativ lung, cu dobânzi cât mai atractive posibil. Le știți de la noi, din România. Le tot emite Ministerul de Finanțe, la vremi de necesitate într-ale cheltuirii. De fapt, le emite orice stat din lume care încearcă și alte variante de finanțare a datoriilor publice decât tipărirea de bancnote într-un subsol al băncii lor centrale. În general, țările cu economii liberale și, cât de cât, credibile.

04 Aprilie 2020, 20:59 (actualizat 08 Aprilie 2020, 21:02) |
Un editorial de Gabriel Giurgiu

Revenim la CoronaBonds. Este cuvântul cel mai des auzit prin (tele)conferințele și (tele)consiliile din Bruxelles, în ultima săptămână. Este motivul de zâzanie cel mai recent între statele membre și a crescut semnificativ temperatura politică în cancelariile celor 27.

Pe scurt, dacă tot e nevoie de mulți, mulți bani pentru reducerea pierderilor economice acum și pentru redresarea de după epidemie (de-ar fi cât mai repede!), prima întrebare este: de unde să scoatem fondurile? Negocierile pentru următorul buget multianual (cunoscut intre prieteni drept MFF) au eșuat, până acum, după ce ultimul Consiliu in persona (adică nu prin Skype) s-a terminat fară niciun rezultat. S-au înțeles că nu se înțeleg. Atunci, premierul olandez, Mark Rutte, a fost întrebat înainte de ședință, ce așteptări are. A răspuns nonșalant, că și-a adus cu el o carte, biografia lui Chopin, să nu se plictisească în timpul ședinței, că el oricum nu are nimic de negociat, lucrurile sunt clare, buget mai mic, tăieri de la coeziune, agricultura etc.

Puține sunt păcatele capitale în religia instituțională a Uniunii. Europa este destul de înțelegătoare cu copiii sau teribili. Numai că refuzul Negocierii, încă înainte de începerea Negocierii nu se poate Negocia. Negocierea este Alfa, Negocierea este Omega, asta este Uniunea. O Uniune a Negocierii. Cu negocierile MFF eșuate, inclusiv prin nepoliticoasa abordare a Primului Olandez, ajungem din nou la… CoronaBonds.

Carevasăzică, de unde să fie finanțată revenirea economică a UE, după Epidemie? Pai, dintr-o emisiune de obligațiuni, efectuată de Banca Centrală Europeană, adică de UE. Sună logic? Unii (cei mai mulți lideri) au zis că da. Altul, pre numele său Wopke Hoekstra, ministru de Finanțe al (ați ghicit!) Olandei, a zis că nu. El zice așa. Unele țpri s-au gospodărit mai bine, nu au aruncat bani pe pensii urieșești, au avut grija de deficitul bugetar, de ce să plătească ele pentru risipitorii și puturoșii din Sud? Omul propune o abordare de tipul Greierele și Furnica. Eh, vă dați seama ce balamuc a ieșit? Obligațiunile respective ar însemnă, într-adevăr, “comunizarea” riscului, “solidarizarea” pierderilor, “transfrontalizarea” unor eventuale pierderi. (Scuzați cuvintele dintre ghilimele, nu am găsit alte rime.)

Unii au văzut în acest gest încă o lovitura grea pentru construcția europeana, un pas spre o nedorita dizolvare a Organizației. De vina, din nou, Olanda. Așadar, de ce a devenit olandezul noul englez? Îi mulțumesc colegului de breasla Alain Franco care, în calitate de corespondent al media publice elvețiene la Amsterdam mulți ani de zile, și-a permis să depene pe social media amintiri din anii 90. Pe atunci, exista în Haga un tip de frustrare relativ ușor de înțeles. “Noi, Olanda, avem multinaționale de mărime globala, printre cele mai mari bănci ale lumii, dominam unele ramuri agricole sau industriale europene. Cu toate astea, din punct de vedere politic, la masa negocierilor globale suntem niste pitici. Trebuie să fim mai vizibili, trebuie să fim mai activi, mai influenți.” Zis și făcut. S-au apucat să se implice în criza iugoslava desi experiență lor politica și militara în zona era, practic, nula.

Wim Kok, premierul acelei vremi, a trimis un batalion de militari olandezi, ca forță de menținere a păcii în Srebenita. Au ajuns acolo cu fanfara în frunte, mândri, țanțoși, puternici, convinși de superioritatea lor morala care îi vă strivi pe sârbi de la mare distanta. Necazul este că, în iulie 1995, un soldat olandez a murit într-un bombardament. Apoi, orașul a fost ocupat de “măcelarul din Balcani” generalul Mladic. Domnia s-a apucat să organizeze ceea ce știa cel mai bine: curățenie etnica temeinica, serioasa, cu gropi comune, violuri în masa, execuții rapide și eficiente, lichidări pe cartiere, strada cu strada, casa cu casa. Vânătoare prin păduri după femeile și copiii care încercau să scape. Concursuri de sniperi intre sârbi. “Tu cați ai lichidat azi?” Basca, alte delicateturi cu eviscerări în public, pentru placerea maselor. O barbarie. Cum au reacționat olandezii din batalionul care se oferise să protejeze orașul, sub stindardul superiorității morale, indiscutabile, atunci când compari un olandez cu un balcanic? Eh, simplu. Au plecat acasă. Astfel a eșuat, lamentabil, penultima încercare a Olandei de a conta, din punct de vedere politic, la nivel mai mare decât cel regional. Ultima încercare a fost săptămâna trecută. “Nu vrem CoronaBonds, Sudul este risipitor și ineficient, fiecare pentru el.” Rezultatul a fost similar încercării de acum 25 de ani.

Imagine publica făcută țăndări, scuze și retractări din partea ministrului vinovat. Da, doamnelor și domnilor, de sub stindardul superiorității morale indiscutabile a olandezilor în fata meridionalilor, ministrul Hoekstra a încercat un soi de scuze, admițând că a fost “lipsit de empatie”. Deocamdată, instituțional, meci nul. Uniunea pierde puncte grele la capitolul imagine și eficienta. Von der Leyen este în procedura de reducere a pierderilor. Se propune o soluție alternativa. E în discuție. Vă dau de știre de îndată ce aflu ceva nou.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI