Noul Drum al Mătăsii. România va putea accesa fonduri și contribui la investiţii în zona asiatică

15 mai 2017, 18:06

Preşedintele Xi Jin Ping a făcut apel la unitate şi a făcut un apel la toate statele să respingă protecţionismul şi a promis că ţara sa îşi va mări importurile. El a oferit programe de investiţii care totalizează peste 120 de miliarde de dolari. Totul în cadrul iniţiativei lansate acum câţiva ani, de organizare a unui aşa-numit nou Drum al Mătăsii – practic o serie de rute care pleacă din China şi, prin Kazakhstan, Iran şi Turcia, ajung la Moscova şi în Europa, iar pe cale maritimă fac legătură cu India şi Africa.

Xi Jinping, președintele Chinei: „Într-o lume în care ţările sunt interdependente şi provocările globale sunt frecvente, niciun stat nu poate rămâne izolat şi intact bazându-se doar pe propriile forţe – şi nici nu poate soluţiona probleme globale. Numai prin alinierea politicilor diverselor ţări, prin integrarea factorilor economici şi a resurselor, putem converge pentru promovarea păcii globale şi a dezvoltării comune”.

În contextul Forumului Belt and Road, România a fost acceptată ca membră a Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură – asta înseamnă că vom putea accesa fonduri, dar vom putea şi contribui la investiţii din zona asiatică.

Jin Liqun, președinte Asian Infrastructure Investment Bank: „Banca Asiatică de Investiţii a fost fondată acum 16 luni. În primul an am acordat credite de 1,73 de miliarde de dolari pentru nouă programe, acum avem noi proiecte”.

„Belt and Road” sau noul Drum al Mătăsii se vrea şi o alternativă la Tratatul Transpacific, din care China nu făcea parte şi la care se opune noua administraţie de la Washington. Printre oaspeţii de seamă ai forumului s-a numărat şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin – care de asemenea a avertizat împotriva protecţionismului economic şi politic.

Liderul de la Kremlin a oferit însă şi un moment neaşteptat – în timp ce se pregătea de o întâlnire bilaterală cu omologul chinez, s-a aşezat la pianul dintr-o încăpere alăturată şi a cântat câteva melodii din epoca sovietică. Ziariştii ITAR Tass, care au surprins momentul, nu au spus dacă acesta fusese organizat sau spontan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite