Noul an școlar începe cu schimbări majore pentru elevi și cheltuieli pentru părinți

29 august 2022, 17:43

Noul an şcolar va începe luni, 5 septembrie şi se va încheia pe 16 iunie 2023. Cele 36 de săptămâni de şcoală vor fi împărţite în premieră în cinci module a câte şase – opt săptămâni de cursuri.

Daniela Vișoianu, expert în educaţie: Decizia de a avea şcoala un pic mai devreme (n.r. 5 septembrie) este legată de numărul de zile de şcoală, de posibilitatea de a pune aceste vacanţe, aceste module care să alterneze perioadele de ritm intens cu perioade în care copiii au timp de respirat, şcoala are timp de respirat.

Pe durata întregului an şcolar vor fi cinci vacanţe. Inculsiv o săptămână liberă la finalul lunii octombrie, pentru toţi elevii, nu doar pentru preşcolari şi pentru elevii din învăţământul primar, ca până acum.

Vacanţa din luna februarie a fost lăsată la alegere, iar cei mai mulţi au optat pentru ultima săptămână.

Noul an şcolar nu aduce doar modifcări legate de structură, ci vine şi cu alte modificări. Tezele au fost eliminate. Elevilor li se va încheia o singură medie pe tot parcursul anului şcolar la fiecare disciplină în parte.

De asemenea, potrivit noului regulament şcolar, fiecare copil va beneficia de cel puţin un plan individual de învăţare.

Mare atenţie în cazul elevilor care întră acum în clasa a VIII-a. Din anul şcolar 2022-2023, media din clasele V-VIII va fi eliminată din calculul mediei pentru liceu. Astfel, admiterea se va face strict pe baza mediei de la Evaluarea naţională.

De asemenea, dacă pandemia nu va întrerupe şcoala în următoarele luni, materia de la examenele naţionale de vara viitoare nu va fi simplificată.

În plus, în premieră, din acest an şcolar elevii de clasa a V-a vor putea primi atât burse sociale cât şi burse de studiu.

Până la primul clopoţel din şcoală, piuie însă intens cardurile părinţilor în librării şi supermarketuri. Se cumpără rechizite până în ultima clipă.

La cât ajunge un ghiozdan complet echipat?

Valentina Pușcașu, rezentant librărie: Depinde de lista educatorului sau a profesorului. Dacă sunt mai reţinuţi sau mai puţin reţinuţi, dar cu tot cu ghiozdan poate să ajungă la 300 de lei.

Citește și:  Sorin Cîmpeanu: A fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu

Sorin Cîmpeanu, la TVR Info despre acuzațiile că este ”arogant”: Îmi pare rău că poate fi perceput în acest fel, este doar o determinare pentru a face acele lucruri care sunt necesare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite