Noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, promite că până în 2024 vom scăpa de vize. Interviu la Tema zilei – TVR 1, ora 21.00

23 septembrie 2021, 07:14

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington: „Avem o rată de respingere foarte mare. Deci, pentru a ne califica în acest program, avem nevoie ca într-un an fiscal, care se încheie la sfârșitul lunii septembrie în Statele Unite, rata de respingere să fie de sub 3% din totalul aplicațiilor de viză. Noi am avut în 2019 9,41% și anul trecut 10,14% și de cinci ani suntem pe acest platou, între 9% și 10%. Noi facem în continuare eforturi și la nivelul Congresului, pentru că această inflexibilitate este dată, în primul rând, de legislația americană, deci ține de Congres, dar și la nivelul Executivului american, pentru că ceea ce încercăm este să facem cu partea americană o foaie de parcurs prin care să obținem informații fundamentale pentru noi, pentru a încerca să demarăm o campanie de informare publică în România. Fără aceste informații suntem, practic, legați de mâini, pentru că avem nevoie de aceste informații pentru a calibra această campanie publică, pentru a informa cetățenii români care sunt riscurile să faci o aplicație incompletă, care sunt riscurile de a aplica din nou după ce ai fost respins pentru aplicație la viză, care sunt cele mai bune opțiuni pentru a te califica pentru o astfel de viză și pentru toate aceste lucruri avem nevoie de sprijinul autorităților. Eu am fixat o țintă destul de optimistă și cred în continuare în ea, ca până la finalul anului 2024, România să se califice pentru a intra în programul Visa Waiver”.

Mai multe despre vize, dar și despre celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic româno-american, într-un interviu realizat de Ramona Avramescu, care va fi difuzat în această seară, la Tema Zilei, de la ora 21.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite