Noua Zeelandă vrea să taxeze flatulenţele vacilor

Ferma vaci
Ferma vaci
11 octombrie 2022, 15:55

Prim-ministrul neozeelandez, Jacinda Ardern, a declarat că noua taxă va fi prima de acest tip din lume.

Gazele intestinale evacuate pe cale naturală de cele 6,2 milioane de vaci din Noua Zeelandă reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu ale ţării.

Proiectul prevede ca agricultorii să plătească pentru emisiile de gaze ale animalelor lor, precum metanul din flatulenţele şi eructaţiile vacilor şi protoxidul de azot din urina animalelor de fermă.

Jacinda Ardern a spus în faţa agricultorilor că aceştia ar trebui să poată să îşi recupereze banii, crescând preţurile pentru produsele lor care respectă clima.

Ea a declarat că această „propunere realistă” ar reduce emisiile agricole şi ar face în acelaşi timp ca produsele acestui sector să devină mai respectuoase faţă de mediul înconjurător, consolidând astfel „marca de export” a Noii Zeelande.

Guvernul de la Wellington speră să se ajungă la semnarea proiectului său până anul viitor, iar noua taxă ar putea fi introdusă în următorii trei ani.

În contextul alegerilor programate peste 15 luni în Noua Zeelandă, acest proiect ar putea să o coste însă pe Jacinda Ardern mai multe voturi din regiunile rurale, întrucât agricultorii neozeelandezi au condamnat foarte repede noul proiect.

Andrew Hoggard, preşedintele asociaţiei de lobby Federated Farmers, a declarat că un astfel de proiect „ar eviscera micile localităţi din Noua Zeelandă”.

Viitoarea taxă ar putea, potrivit lui Andrew Hoggard, să îi incite pe agricultori să planteze copaci pe câmpurile utilizate în prezent pentru creşterea animalelor.

Organizaţia Beef + Lamb New Zealand, care reprezintă interesele crescătorilor de vite şi de ovine din ţară, consideră la rândul său că acest proiect nu ţine cont de măsurile rurale care sunt deja implementate pentru a lupta împotriva gazelor cu efect de seră.

„Agricultorii neozeelandezi deţin peste 1,4 milioane de hectare de păduri primare pe terenurile lor, care absorb carbonul”, a subliniat preşedintele organizaţiei, Andrew Morrison.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite