Noua Zeelandă: Un dispozitiv cât o farfurie, găsit în corpul unei femei la un an și jumătate de la o cezariană

Retractor Alexis un dispozitiv cilindric retractabil cu o peliculă translucidă care poate măsura până la 17 centimetri în diametru
Retractor Alexis un dispozitiv cilindric retractabil cu o peliculă translucidă care poate măsura până la 17 centimetri în diametru
5 septembrie 2023, 14:17

Este vorba despre un retractor Alexis, un dispozitiv cilindric retractabil cu o peliculă translucidă, care poate măsura până la 17 centimetri în diametru. Este folosit pentru a trage înapoi marginile unei plăgi în timpul intervenției chirurgicale. Obiectul a fost lăsat de medici în corpul femeii după ce născut la Spitalul din Auckland, în 2020.

Femeia a suferit luni de zile de dureri cronice și s-a dus la mai multe controale pentru a afla ce nu este în regulă. A făcut chiar și radiografii. Durerea a devenit atât de puternică, încât a mers la departamentul de urgență al spitalului, iar dispozitivul a fost descoperit pe o tomografie abdominală. A fost îndepărtat imediat. S-a întâmplat în 2021, la 18 luni de la cezariană.

Comisarul pentru sănătate și dizabilități din Noua Zeelandă, Morag McDowell, a constatat că Te Whatu Ora Auckland – Consiliul de sănătate al districtului Auckland – încalcă codul drepturilor pacienților, într-un raport publicat luni. Consiliul de sănătate a susținut inițial că o asistentă nu și-a dovedit îndemânarea și grija rezonabilă față de pacientă. „Așa cum se precizează în raportul meu, îngrijirea a scăzut semnificativ sub standardul adecvat în acest caz și a dus la o perioadă prelungită de suferință pentru femeie”, a spus McDowell. „Ar fi trebuit să existe sisteme pentru a preveni acest lucru”.

Raportul detaliază că femeia a avut programată o cezariană din cauza preocupărilor legate de placenta previa, o problemă în timpul sarcinii când placenta acoperă complet sau parțial deschiderea uterului.

În timpul operației din 2020, la inventarul tuturor instrumentelor folosite, nu s-a menționat nimic despre un retractor Alexis. Acest lucru s-a întâmplat posibil „din cauza faptului că retractorul Alexis nu intră complet în rană, deoarece jumătate din retractor trebuie să rămână în afara pacientului și, prin urmare, nu ar fi expus riscului de a fi reținut”, a spus o asistentă comisiei.

McDowell a recomandat Consiliului de Sănătate din Districtul Auckland să-i ceară scuze scrise femeii și să-și revizuiască politicile, prin includerea retractorului Alexis în inventarele chirurgicale. Cazul a fost de asemenea înaintat directorului de proceduri, un oficial care va stabili dacă ar trebui luate măsuri suplimentare.

Dr Mike Shepherd, director de operațiuni al grupului Te Whatu Ora Health New Zealand pentru Te Toka Tumai Auckland, a făcut o declarație prin care a cerut scuze pentru eroare: „În numele serviciului nostru de sănătate pentru femei de la Te Toka Tumai Auckland și Te Whatu Ora, aș dori să spun cât de rău ne pare pentru ceea ce s-a întâmplat cu pacienta și să recunosc impactul pe care acest lucru l-a avut asupra ei și a familiei ei. Am dori să asigurăm publicul că incidente ca acestea sunt extrem de rare și rămânem încrezători în calitatea îngrijirii noastre chirurgicale și de maternitate”.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite