Noua Zeelandă, în stare de șoc. Guvernul pregătește o reformă a regimului armelor

18 martie 2019, 17:39

Câteva mii de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat duminică seară la un priveghi în memoria victimelor atacului de acum 3 zile.

S-au rugat, au cântat și au dansat celebra „haka”, un ceremonial de luptă specific populației maore.

Cel mai grav atac terorist din istoria Noii Zeelande a intensificat și eforturile pentru restricționarea accesului la arme de foc.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande: „Guvernul a ajuns astăzi la un acord de principiu pentru reforma regimului armelor. Voi oferi mai multe detalii pe acest subiect înaintea şedinţei de lunea viitoare. Asta înseamnă că, în termen de 10 zile de la acest atac înfiorător, vom anunţa reformele care, în opinia mea, vor face comunităţile noastre mai sigure„.

Mulți cetățeni au început deja să predea de bunăvoie la poliție armele de foc pe care le dețin legal.

Atacatorul și-a cumpărat, de altfel, online 4 din cele 5 arme folosite de la un magazin din orașul Christchurch.

Poliția australiană a efectuat percheziții la 2 locuințe, inclusiv la casa sorei atacatorului. Nu au găsit nimic și au spus că familia bărbatului cooperează pe deplin cu autoritățile.

Vineri, australianul de 28 de ani a ucis 50 de oameni în două moschei din orașul Christchurch. A transmis atacul pe internet, unde anterior a publicat și un așa-numit „manifest” în care își exprimă viziunile extreme împotriva imigranților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite