Noua variantă pentru facturile la energie: prelungirea măsurilor actuale

17 februarie 2022, 22:06

Într-un interviu pentru agenția de presă Reuters, liderul PSD a precizat că guvernul va extinde schema pentru reducerea facturilor la electricitate și gaze și după luna martie.

În aceste condiții, o reducere a TVA n-ar mai fi necesară.

Prelungirea măsurilor este posibilă, dar foarte costisitoare, atrage atenția președintele PNL. Florin Cîțu reamintește că guvernul este primul care trebuie să vină cu soluțiile care apoi vor fi discutate în coaliție.

Florin Cîțu, preşedintele PNL: Poți s-o faci, dar de fiecare dată când prelungim mai costă câteva miliarde bugetul. Trebuie să înțelegem atunci că multe alte lucruri va trebui să renunțăm la ele dacă mergem în această direcție. Pentru termen mediu și lung, dacă nu ne gândim la un plan clar de investiții sau un mod prin care să creștem oferta să avem să scădem prețurile, nu va funcționa.

Legea plafonării și compensării probabil că a împins prețurile în sus mai mult decât s-ar fi întâmplat fără nicio măsură de sprijin. Este o ipoteză care apare în raportul anual al Expert Forum.

Otilia Nuțu, specialist în probleme energetice la Expert Forum: Trebuie să te gândești cum afectează asta toată economia și dacă efectele inclusiv asupra consumatorilor casnici nu vor fi mai dezastruoase decât în absența oricăror măsuri.

Potrivit analizei, consumatorii industriali au resimțit scumpirile de la jumătatea anului trecut, înaintea clienților casnici. Iar acest lucru înseamnă inflație în 2022.

Sub influența scumpirilor, consumul industrial a început să scadă în a doua parte a anului trecut și a condus la scăderea PIB din trimestrul IV.

Prețurile la energie vor rămâne o problemă și după trecerea iernii, iar soluțiile ar trebui să includă măsuri de eficiență energetică prin anveloparea clădirilor și investițiile în producția de energie.

Răzvan Nicolescu, fost Ministru al Energiei: De 5 ani nu investim nimic. Și nu-i lăsăm nici pe cei care se apucaseră. De exemplu, proiectul din Marea Neagră. Ar fi trebuit să avem 5-6 mld m3 mai mult decât consum. Legea întârzie de 4 ani. În cel mai rău scenariu pentru stat, un miliard de dolari pe an taxe.

Guvernul așteaptă încă propuneri privind măsurile care se vor aplica de la 1 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă