Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud, prezentă în Belgia, Israel şi Hong Kong. Dr. Adrian Marinescu: Dacă vom ajunge să avem un virus uşor transmisibil şi agresiv, va fi o mare problemă

O variantă super-mutantă a virusului SARS-CoV-2, detectată în Africa de Sud, provoacă îngrijorare. Are un număr extrem de mare de mutaţii, iar specialiştii se tem să nu afecteze eficacitatea vaccinurilor anti-COVID de pe piață, nu doar să se transmită mai uşor. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-au reunit de urgenţă să evalueze situația. Din cauza noii variante, se activează "frâna de urgență" în Uniunea Europeană pentru călătoriile din sudul Africii, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În toată lumea se impun deja restricţii.

26 Noiembrie 2021, 18:35 (actualizat 26 Noiembrie 2021, 22:05) |
$article.media.images[0].description
Noi mutații ale coronavirusului"

Noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud, a fost identificată iniţial la 50 de pacienţi. Varianta i-a îngrijorat pe cercetătorii africani, pentru că prezintă mutaţii nemaivăzute până acum.

Richard Lessels, virusolog, Africa de Sud: "Am depistat o serie de mutaţii în proteina spike, iar acestea ar putea afecta gradul în care se produce neutralizarea virusului. Am constatat şi unele mutaţii cunoscute de la alte variante, variante îngrijorătoare sau de interes. Ne preocupă faptul că, datorită acestor mutaţii. virusul ar putea avea o transmisibilitate mai mare".

Din primele analize, noua tulpină ar avea nu mai puţin de 32 de mutaţii doar la nivelul proteinei spike, aproape dublu faţă de varianta Delta.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, director medical al Institutului "Matei Balş" București: "Proteina spike este cea prin care virusul pătrunde în celulă. În momentul în care sunt mutaţii la nivelul proteinei spike, ne aşteptăm să avem o eficienţă categoric mai scăzută pentru vaccin, cel puţin pentru vaccinurile pe care le avem, că ştiţi, cât de curând vom avea şi alte vaccinuri. Dacă vom ajunge în punctul în care să avem un virus care să fie şi uşor transmisibil, şi agresiv, atunci într-adevăr va fi o mare problemă".

Noua variantă B 1.1.529 a fost descoperită şi în Belgia, Israel şi Hong Kong la persoane venite recent din Africa. Aşa că mai multe state, printre care Marea Britanie, Israel, Germania și Singapore, au restricţionat deja călătoriile din mai multe ţări africane.

Sajid Javid, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie: "Suspendăm toate zborurile din şase ţări din sudul Africii şi le adăugăm la lista roşie. Acele ţări sunt: Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe şi Botswana".

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere interzicerea zborurilor din regiunea de sud a Africii, arătându-se foarte îngrijorată de noua tulpină apărută.

Ursula von der Leyen: "Mutaţiile se pot propaga în toată lumea. E crucial să acţionăm. Comisia Europeană a cerut să se activeze frâna de urgenţă, toate zborurile din sudul Africii să fie anulate".

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit astfel să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă, a anunţat pe Twitter preşedinţia slovenă în exerciţiu a Consiliului UE. Conform unei surse europene, restricţiile vizează Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

Și România este pregătită să introducă restricţii. VEZI CNSU a actualizat lista ţărilor de risc epidemiologic ridicat

Experții Organizaţiei Mondiale a Sănătății s-au reunit de urgenţă pentru a stabili dacă noua tulpină este de interes sau una îngrijorătoare.

Dr. Adrian Marinescu: "Dacă ea ajunge să fie îngrijorătoare, înseamnă că toate ţările vor monitoriza, vor face secvenţieri, vor căuta aceste mutaţii pentru a vedea dacă apar alte cazuri şi în ţara respectivă, adică noi vorbim de România".

VEZI și Varianta B.1.1.529, clasată drept "îngrijorătoare" de către Organizația Mondială a Sănătății și denumită "Omicron"

De-a lungul pandemiei au mai fost variante virale, unele chiar agresive, inclusiv din Africa de Sud, declarate îngrijorătoare, însă până la urmă nu au pus probleme atât de mari precum varianta Delta.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI