Noua tulpină Omicron se răspândește cu o rată nemaivăzută până acum. La fiecare 2-3 zile, se dublează numărul infectărilor. Sistemele sanitare din Europa, din nou sub presiune

13 decembrie 2021, 20:43

Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă sanitară la gradul 4 pe o scară de 5.

Varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte cu „o rată fenomenală” şi a ajuns să reprezinte 40% din totalul infectărilor din Londra.

Persoanele vaccinate cu două doze sunt vulnerabile în fața acestei noi variante virale, așa că autoritățile britanice îndeamnă oamenii să-și facă urgent și doza „booster”, care crește protecția cu până la 70%.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Nimeni nu trebuie să pună la îndoială – urmează un val de Omicron şi mă tem că acum este clar că două doze de vaccin nu sunt suficiente pentru a oferi nivelul de protecţie de care avem cu toţii nevoie„.

Au trecut la vaccinarea cu supra-rapel majoritatea țărilor din Europa, dar în Bulgaria încă se duce muncă de lămurire pentru prima doză. Antivacciniștii nu sunt mulți, dar suficient de zgomotoși. Și, ca peste tot, invocă diverse motive sau scenarii.

Germanii, deși vaccinați în proporție de aproape 70%, cu supra-rapel primit de peste 21% din populație, au ajuns să umple din nou spitalele.

Harald Mattes, medic la terapie intensivă:Şi noi am ajuns la limită, nu prea mai avem saloane libere„.

Există însă și vești bune. Vin din Austria, țară care a pus capăt restricţiilor pentru persoanele vaccinate, la 3 săptămâni după ce a impus reguli stricte pentru combaterea propagării coronavirusului. Dar este o relaxare cu centură de siguranță: nevaccinaţii trebuie să respecte în continuare măsuri de carantină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite