Varianta Omicron a SARS COV-2 se răspândește cu rapiditate în Europa. Producătorii de vaccinuri lucrează deja la un ser eficient împotriva noii tulpini

27 noiembrie 2021, 18:23

Ministrul sănătății din Marea Britanie a anunță că două persoane, din aceeași gospodărie, și care au legături cu Africa de Sud sunt purtătoarele tulpinii Omicron. Și autoritățile din Germania și Cehia au primele cazuri suspecte: persoane întoarse din Africa, testate pozitiv cu un virus ce prezintă mutații specifice noii tulpini. Alertă și în Olanda, unde 61 de persoane care au sosit vineri seara din Africa de Sud, înainte de interzicerea zborurilor, au fost testate pozitiv și plasate în carantină într-un hotel până se face secvențierea.

Timp de mai multe ore, toți cei 600 de pasageri au fost atent verificați și retestați înainte să poată părăsi aeroportul din Amsterdam. Uniunea Europeană, SUA, și alte zeci de țări au suspendat legăturile aeriene cu țări din sudul Africii sau au impus condiții de carantină dură pentru cei care sosesc de acolo.

Autoritățile din Africa de Sud se simt pedepsite de aceste decizii când, de fapt, spun ei, ar trebui lăudate că au descoperit noua variantă și au dat alarma.

Producătorii Pfizer spun că în 100 de zile pot livra un vaccin care să fie eficient și împotriva Omicron, iar cei de la Moderna lucrează deja la un candidat pentru doza booster croit pe noua tulpină. Pe lângă Africa de Sud, noua tulpină a fost confirmată în Botswana, Israel, Belgia și Hong Kong, iar mulți experți cred că s-a răspândit în multe alte locuri din lume.

O explicație pentru aceste mutații, spun experții, ar fi și nivelul extrem de redus de vaccinare în jumătatea sudică a continentului african, de doar 4% din populație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite