Suntem cu NATO sută la sută - declară președintele Donald Trump - dar atrage din nou atenția aliaților să-și majoreze cheltuielile militare. Administrația americană a prezentat noua strategie de apărare antiaeriană a Statelor Unite. Principalele îngrijorări sunt legate de Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, care își sporesc continuu puterea militară.
Prioritară va fi apărarea cetățenilor americani și, pentru asta, printre altele, vor fi amplasate în Alaska 20 de noi interceptoare. Americanii ar urma să poată detecta și distruge orice rachetă care vizează teritoriul Statelor Unite, indiferent când, de unde sau spre ce loc ar fi lansată.
Trebuie să ne depășim adversarii, nu doar să ținem pasul cu ei, declară Washingtonul. Documentul menționează și înnoirea sistemului Aegis din România, aflat sub comanda NATO.
În România e operațional un sistem Aegis ashore, echipat cu interceptor SM-3, care asigură apărarea permanentă a teritoriului NATO împotriva amenințărilor cu rachetă din Orientul Mijlociu. În curând, va fi echipat cu SM 3 bloc II A, sporind semnificativ capacitatea de apărare a teritoriului NATO.
Trump a insistat din nou pe ideea împărțirii corecte a cheltuielilor cu aliații în cadrul NATO. S-a declarat sută la sută alături de alianța nord-atlantică, dar, a spus Trump, "nu suntem proștii nimănui."
Donald Trump: Noi asigurăm protecţia atâtor ţări prospere, şi sunt onorat de acest lucru, dar unele sunt atât de bogate, încât ar putea să ne plătească pentru această protecţie.
Nu în ultimul rând, în noua strategie, accentul cade pe apărarea spațială - Statele Unite vor dezvoltă sisteme de apărare anti-racheta în spațiu.
Reacția Moscovei n-a întârziat. Ministerul de externe de la Moscova critică ideile administrației americane, pe care le etichetează drept conflictuale și o relansare a programului Războiul stelelor.