Noua schemă de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale este încă în lucru, deşi ar trebui să se aplice de la 1 aprilie

Noua schemă de compensare
Noua schemă de compensare
17 martie 2022, 23:14

Schema de compensare a consumului la energie electrică și gaze naturale urmează să expire la 1 aprilie.

Guvernul a anunțat că, după această dată, vor fi aplicate noi măsuri de sprijin, însă schema nu a fost încă adoptată. Așa că oamenii sunt îngrijorați și se tem că vor plăti facturi mai mari.

Cel mai probabil, prin noua schemă de sprijin a populației și a firmelor care se va aplica, timp de un an, prețurile plafonate vor rămâne așa cum au fost deja anunțate de guvernanți.

La energie electrică, clienții casnici ar urma să beneficieze de prețuri plafonate de 68 de bani sau de 80 de bani, în funcție de unele limite de consum.

La gaze naturale, plafonul va fi de 31 de bani, tot în funcție de o limită de consum. Și consumatorii non-casnici vor beneficia de plafoane de preț.

Reprezentații furnizorilor așteaptă și ei forma finală a schemei de sprijin pentru a ști cum să o aplice de la 1 aprilie.

Ion Lungu, director executiv, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România: Până la 31 martie anul viitor, indiferent de contractul pe care îl avem în funcțiune sau de contractul nou care va fi încheiat, indiferent de furnizorul care va fi ales, rămân aceste prețuri plafonate.

Furnizorii le recomandă clienților să caute oferte mai avantajoase la energie electrică și gaze naturale și după ce prețurile vor fi plafonate de la 1 aprilie. Vor beneficia astfel de prețuri mai mici și după 31 martie 2023, când nu se va mai aplica schema de compensare.

Zoltan Bege Nagy, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie: Este aceeași poveste. Dăm pește maselor sau îi învățăm să pescuiască. Pe termen scurt trebuie să dăm pește, de la 1 aprilie să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să învețe să pescuiască.

Horia Constantinescu, preşedinte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Recomand cu tărie citirea permanentă a indexului contoarelor și transmiterea acestuia către furnizori pentru a putea fi eliberată o factură conform acestui index și nu a unuia estimat, care știm cu toții de multe ori generează nervozitate.

În forma prezentată până acum de autorități, noua schemă de sprijin include doar prețuri plafonate, nu și compensații, care se acordă în prezent.

În lipsa compensațiilor, specialiștii avertizează că noua schemă de sprijin ar putea fi mai puțin avantajoasă decât cea din prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite