Noua lege a laptelui îi obligă pe comercianți să eticheteze şi să delimiteze clar produsele care conțin lapte

22 octombrie 2022, 17:27

Numeroase patiserii, pizzerii şi cofetării nu folosesc frişcă sau brânză din lapte, ci din grăsimi vegetale sau alţi înlocuitori. O spun chiar inspectorii de la Protecția consumatorului, care susțin că aceste firme îşi păcălesc clienţii.

Noua lege a laptelui îi obligă însă pe comercianţi să eticheteze şi să delimiteze clar produsele din lapte.

Dorin Cojocaru, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui: Să scrie clar ştrudel cu brânză din grăsimi vegetale. Dacă e brânză să scrie brânză. La pizza la fel, pentru că e alt preţ totuşi.

Cine nu respectă legea poate primi amenzi între 20 şi 50 de mii de lei sau i se suspendă activitatea dacă recidivează.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Nu trebuie să ştim ce mâncăm? Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm materiile prime folosite, ingredientele, inclusiv aditivii alimentari și aportul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant?

Dorin Cojocaru, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui: Dacă pun pe etichetă o imagine cu coloana infinitului sau poarta sărutului, atunci acel lapte trebuie să fie din Gorj.

Şi restaurantele trebuie să respecte noile reglementări.

Daniel Mischie, lider HORA: Cu ocazia aceasta vom şti foarte bine dacă se folosesc brânzeturi din lapte sau cu diverşi aditivi, dacă folosim frişcă vegetală sau frişcă din lapte, în aşa fel încât să ştim exact pentru ceea ce plătim în momentul în care cumpărăm.

În urma unui control de acum 4 ani în restaurante, pizzerii şi patiserii, autorităţile au descoperit că peste 90 la sută din preparatele cu ingrediente din lapte erau, de fapt, cu înlocuitori.

Acum, legea vrea să aducă transparenţă, fără să interzică produsele pe bază de grăsimi vegetale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite