Noua lege a Educației desființează CNATDCU, instituția-cheie în analizarea plagiatelor. Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, susține că respectarea regulilor va fi garantată printr-o comisie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri, după ședința de Guvern că noile legi ale Educației desființează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), dar se înființează Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare care îi va prelua atribuțiile și va avea în responsabilitate situațiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind încălcări ale eticii.

20 Iulie 2022, 14:17 (actualizat 20 Iulie 2022, 22:39) Știrile TVR |

CNATDCU, instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior. Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

În proiectul legii învăţământului superior, analizarea sesizărilor de plagiat din tezele de doctorat va reveni universităţilor, prin comisiile de etică. Iar dacă se constată plagiatul, rectorul are obligaţia ca în 30 de zile să sesizeze instanţa pentru anularea anularea titlului de doctor. Dacă titlul de doctor a fost confirmat prin ordin al ministrului Educației, atunci ministerul va continua procedura în instanţă.

Seful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat. Premierul a obținut anularea, în primă instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri, la Guvern: Vă asigur ca standardele pe care premierul le promovează sunt venite să promoveze standardele pe care atât sistemul de educație cât și cel de cercetare trebuie să-l atingă. Legile Educației sunt lansate în dezbatere publică tocmai pentru a avea un feedback cât mai concret. Pot să vă asigur nu doar că dispare această instituție, dar ea se va consolida, pentru că modul în care sunt agregate la acest moment în legile Educației, aceste mecanisme care să prevină apariția unor anumite situații de plagiat sau alte tipuri de nereguli, care vizează încălcări de etică, vor fi garantate prin funcționarea Comisiei Naționale de Etică a titlurilor universitare, incluzând aici toate categoriile pe care universitățile le vor emite. Unul dintre argumente,  universitățile își vor asuma mult mai apăsat responsabilitatea pentru titlurile pe care le oferă. Acesta Comisie națională care va prelua nu doar atribuțiile, cât și personal CNATDCU va fi capabilă și va avea această responsabilitate, tocmai de a veghea ca aceste reguli să fie respectate. Un exemplu în acest sens, poate fi că prin acest sistem, un deținător al unui titlu universitar să se bucure de o recunoaștere a acelui titlu asumat de universitatea din România, dar poate și de altă universitate din străinătate. În privința situațiilor care sunt derulate în justiție, la guvern nu comentăm niciodată mersul unui proces.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI