Noua Comisie Europeană se naște greu. Reprezentanta Franței a fost respinsă de Parlamentul European, situație neclară în privința României

10 octombrie 2019, 13:01

Sylvie Goulard, propunerea Franței pentru portofoliul Piață internă și industrie, nu a trecut restanța la care a fost chemată astăzi, după examenul pe care îl ratase încă de săptămâna trecută, cu ocazia audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul European.

Susținută de mișcarea lui Emmanuel Macron, Renew Europe, candidata franceză este privită de celelalte familii politice drept rezultatul jocurilor de culise puse în scenă de președintele Franței, care nu sunt deloc văzute cu ochi buni.

În aceste condiții, blocajului în care se află procesul de formare a Comisiei Europene i se adaugă Franța, după Ungaria și România.

În condițiile resetării politice în urma moțiunii de cenzură, se înțelege că propunerea Dan Nica nu mai e de actualitate. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, de altfel, că se va implica la Bruxelles pentru a evita numirea unui comisar propus de un guvern demis.

ACTUALIZARE Sylvie Goulard, candidata Franței pentru un post de comisar european, a fost respinsă în comisia de specialitate din Parlamentul Europan după a doua audiere, au anunţat două surse parlamentare, potrivit cotidianului Le Figaro, preluat de Mediafax.   Sylvie Goulard, fost ministru francez numit de președintele Emmanuel Marron pentru a participa la viitoarea Comisie Europeană, și-a văzut joi candidatura respinsă cu o largă majoritate de voturi, în cadrul unui vot al deputaților din Parlamentul European, au informat două surse parlamentare.

Au fost 82 de voturi împotrivă, doar 29 pentru și o abțiere.

Goulard, care face parte din grupul Renew Europe din PE, condus de Dacian Cioloș, este al treilea candidat pentru un post de comisar din echipa Ursulei von der Leyen care pică după audierile din comisiile de specialitate din PE, după candidații României și Ungariei, Rovana Plumb și László Trócsányi.

________________________________

Sylvie Goulard, propunerea Franței pentru portofoliul piața internă și industrie, mai are un examen de dat în contextul în care nu a convins la prima audiere. Susținută de mișcarea lui Emmanuel Macron, Renew Europe, candidata franceză este privită de celelalte familii politice drept rezultatul jocurilor de culise puse în scenă de președintele Franței, care nu sunt deloc văzute cu ochi buni. Șansele sale de a nu trece audierea sunt de 50 la sută.

Candidatul polonez la portofoliul agricultură, Janus Wojciechowski, a trecut la limită după o pregătire foarte precară a examenului în fața eurodeputațlor.

Belgianul Didier Reynders, a reușit sa obțină în extremis votul comisiei LIBE având grave acuzații de corupție care planează asupra sa.

Ungaria este în acest moment, ca și România, blocată, dar nu pentru că nu ar fi trimis imediat un nou nume în persoana ambasadorului la UE, Oliver Varhely, ci pentru ca Ursula von der Leyen pare să fi creat un tandem ungaro-român, care îi ține pe maghiari pe loc în așteptarea rezolvării situației complicate de la București.

După ce Rovana Plumb a fost categoric refuzată în premieră de comisia juridică a parlamentului, Viorica Dăncilă a trimis abia acum 2 zile, oficial, numele lui Dan Nica drept candidat.

Cum Ursula von der Leyen ține la egalitatea de gen, a fost prevazută și varianta de rezervă Gabriela Ciot. Dacă însă guvernul va fi răsturnat în urma moțiunii de cenzura, apare la orizont soluția rapidă și consensuală: ambasadorul roman la UE, Luminița Odobescu.

Indiferent de rezultatul tuturor acestor jocuri și permutări, Comisia Europeană are ca termen limită data de 24 octombrie, pentru votul în plenul parlamentului la Strasbourg.

Aceasta înseamnă că audierile candidaților roman și maghiar trebuie să aibă loc săptămâna viitoare la Bruxelles, sau cel mai târziu peste două săptămâni la Strasbourg.

Din Bruxelles pentru TVR, Lucia Pârvoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite