Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost votată de Parlamentul European și își începe mandatul la 1 decembrie

Noua Comisie Europeană a fost votată miercuri de europarlamentarii adunați în plenul de la Strasbourg. Echipa de comisari condusă de Ursula von der Leyen își va putea începe, în sfârșit, mandatul de la 1 decembrie, cu o lună mai târziu decât planul inițial. Amănunte despre prioritățile noii Comisii Europene în corespondența de la Lucian Pîrvoiu.

27 Noiembrie 2019, 08:25 (actualizat 27 Noiembrie 2019, 21:39) |
$article.media.images[0].description
Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost votată de Parlamentul European/ FOTO: European Commission/Twitter"
 |  GALERIE FOTO

Cele 461 de voturi obținute, mai multe decât a primit Jean-Claude Junker în urmă cu 5 ani, o ajută pe Ursula von der Leyen să treacă peste dificultățile din perioada formării echipei și să atace un mandat care se anunță dificil.

Configurația politică a Parlamentului European, unde nu mai fac legea doar popularii și socialiștii, a obligat-o pe Ursula von der Leyen să facă multe promisiuni, din care unele greu de realizat.

Cea mai ambițioasă, dar și cel mai greu de implementat - eliminarea totală a emisiilor de carbon din economia  europeană, dorită în special de Verzi.

Atmosfera triumfală eurofilă urmează cu siguranță să fie temperată de Polonia și Ungaria, care nu privesc cu ochi buni ideea de stat de drept în accepția Bruxelles-ului și vor face orice pentru a i se opune, provocând  tensiuni interne. Tensiunile vor fi și externe, întrucât politica protecționistă și agresivă la adresa giganților americani ai netului va continua, erodând relațiile cu SUA.

Urgența numărul 1 a Comisiei Europene este însă cadrul financiar multianual, bugetul Uniunii, care nu a fost adoptat din cauza perioadei electorale. Calendarul este foarte strâns, iar discuțiile se anunță tensionate, întrucât proiectul de buget lăsat de fosta Comisie prevede modificări ale politicii de coeziune și agricole inacceptabile pentru țările din Est.

_________________________________________

Potrivit unui comunicat al Legislativului UE, 461 de membrii ai Parlamentului European au votat pentru noua Comisie,  157 de votat împotrivă, iar  89 s-au abținut.

Noua Comisie Europeană va prelua atribuțiile la data de 1 decembrie.

Parlamentul European a votat noua Comisie Europeană cu o lună întârziere faţă de calendarul stabilit iniţial. Votul a fot precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice si de o prezentare a noii echipe conduse de politiciana germană Ursula von der Leyen. O echipă născută cu greu, după câteva blocaje în comisiile parlamentare, care au respins unele propuneri de comisari europeni.

Votată ea însăși de Parlamentul European cu o majoritate foarte fragilă, de doar 9 voturi, Ursula von der Leyen și-a văzut compromisă la începutul toamnei munca de peste vară de formare a unui cabinet de comisari: nu mai puțin de trei propuneri, ale Ungariei, României și Franței, aveau să pice probele impuse de aleșii europeni, punând sub semnul întrebării încadrarea în calendarul care prevedea preluarea mandatului de la Comisia Junker la data de 1 noiembrie.

Din cauza acestor complicații, Ursula von der Leyen nu și-a mai putut atinge ținta de a forma un cabinet perfect egal din punctul de vedere al genului, având în fotografia de final 15 bărbați și 12 femei.

Colegiul Comisarilor are trei vicepreședinți executivi, negociați de principalele forțe politice din Parlament: unul pentru socialiști, Frans Timmermans, unul pentru Renew Europe, Margrete Vestager, și unul pentru populari, Valdis Dombrovskis.

România a obținut portofoliul transporturilor pentru liberala Adina Vălean, după binecunoscuta saga în care PSD nu a reușit să trimită la Bruxelles un nume acceptabil.

Comisia Europeană își va începe mandatul la data de 1 decembrie. Un mandat care se anunță dificil, în condițiile în care configurația politică a parlamentului a obligat-o pe Ursula von der Leyen să își asume obiective atât pe placul socialiștilor, dar și verzilor sau centriștilor, multe din ele greu sau imposibil de realizat, cum ar fi eliminarea completă a emisiilor de carbon din economia europeană.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Adina-Ioana Vălean s-a născut la 16 februarie 1968, în comuna Ţintea, judeţul Prahova, potrivit cdep.ro.

A absolvit, în 1990, Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. În 2006, a absolvit programul de master de Studii de Integrare Europeană şi Securitate.

A fost profesor la Şcoala generală nr.143 din Bucureşti (1990-1997); director pentru relaţia cu Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport şi organizaţiile neguvernamentale de tineret şi reprezentant guvernamental în cadrul programului ''Youth for Europene'' al UE în cadrul Ministrului Tineretului şi Sportului (1997-1999); director, Asociaţia Română pentru Libertate şi Dezvoltare (1999-2001) şi director general la Institutul pentru Liberă Iniţiativă (2001-2004).

Din 1999, este membru al Partidului Naţional Liberal, ocupând şi diferite funcţii politice liberale, cum ar fi: secretar general al Tineretului Naţional Liberal (2000-2002), membru al Biroului Permanent al PNL - sector 1 (2002-2004), secretar al comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare şi politici concurenţiale (2003-2004). În 2006, a devenit vicepreşedinte al PNL Prahova.

În 2004, a obţinut un mandat de deputat în Circumscripţia nr. 12 din Călăraşi, pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL - PD. A demisionat din funcţie la 30 noiembrie 2007.

(w460) Adina Văl

Din octombrie 2006 şi până în decembrie 2006, a fost observator în Parlamentul European, pentru ca odată cu aderarea României la UE, să devină membru în Parlamentul European. A ocupat, din 20 iulie 2007, funcţia de vicepreşedinte al Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, din Parlamentul European, până la 1 iulie 2014. Conform site-ului Parlamentului European, din 1 iulie 2014, este membru în Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

La 25 noiembrie 2007, a fost aleasă pe listele PNL pentru Parlamentul European şi realeasă în cadrul scrutinelor europarlamentare din 7 iunie 2009, 25 mai 2014 şi 26 mai 2019.

În Parlamentul European a fost membră a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, a Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie, a Comisiei pentru petiţii şi supleant în Comisia pentru bugete.

Activitatea sa a fost axată pe cetăţenie şi libertăţile civile, protecţia datelor şi securitatea cibernetică, industrie, telecomunicaţii şi energie. Raportul Adinei Vălean privind roamingul în spaţiul UE a dus la reducerea progresivă a tarifelor maxime în cazul trimiterii mesajelor text şi a descărcării de date de pe internet, precum şi a tarifelor la convorbiri telefonice, arată valean.eu. A fost raportor pentru "Mecanismul pentru Interconectarea Europei", prin care este susţinută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei şi serviciilor digitale.

Între 16 septembrie 2009 şi 30 iunie 2014 a făcut parte din Delegaţia la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina şi din Delegaţia la Adunarea Parlamentară Euronest.

La 1 iulie 2014, eurodeputata liberală Adina Vălean a fost aleasă, la Strasbourg, din primul tur, în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, cu atribuţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. A deţinut funcţia până la începutul anului 2017, potrivit valean.eu.

În ianuarie 2017, a devenit preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, fiind primul preşedinte de comisie român din PE.

În prezent, este preşedintele Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie din PE, arată europarl.europa.eu.

Este membru al Delegaţiei pentru relaţia cu SUA.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI