CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Noua Comisie Europeană și-a început mandatul. Ceremonia a avut loc la Casa Istoriei Europei

Noua Comisie Europeană și-a început duminică mandatul de 5 ani, cu o lună mai târziu decât planul iniţial şi în urma unor dificultăţi care au început să o erodeze încă înainte de a se forma. Care sunt priorităţile noii Comisii Europene aflăm din corespondenţa trimisă de Lucian Pîrvoiu.

01 Decembrie 2019, 21:37 (actualizat 01 Decembrie 2019, 21:38) |

Ceremonia de preluare a mandatului a avut loc, în mod simbolic, la Casa Istoriei Europei, în prezența stâlpilor democrației europene, președintele Consiliului, al Parlamentului și al Băncii Centrale Europene.

Astfel, Ursula von der Leyen a dorit să transmită imaginea unei echipe unite pentru a face bine Europei, la 10 ani de la adoptarea Tratatului de la Lisabona, care a reformat Uniunea.

Ursula von der Leyen, preşedinte al CE: "Ne dorim să investim toată energia pentru Europa şi popoarele sale. Ele îşi doresc o economie puternică, să creeze locuri de muncă şi prosperitate. Vrem o Europă neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon".

Printre celelalte priorități ale comisiei von der Leyen se numără respectarea statului de drept, educația, cercetarea și mobilitatea cetățenilor în era digitală.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi: "Va fi datoria mea să mă asigur că toţi cetăţenii vor putea circula liber, în condiţii de siguranţă, accesibilitate şi sustenabilitate".

Deși șoselele europene sunt cele mai sigure din lume, încă se înregistrează anual 25 de mii de morți, scăderea acestei cifre fiind o prioritate a Comisiei Europene.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: "Prioritatea zero a Comisiei este însă cadrul financiar multianual, bugetul pe 7 ani care trebuia deja să fie votat. Acesta nu a fost adoptat din cauza perioadei electorale. Calendarul e foarte strâns, iar discuțiile se anunță tensionate, întrucât fosta comisie a lăsat un proiect de buget care nu satisface țările din est".

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI