Noua carte de identitate biometrică. Buletinele ar putea fi mai mici şi vor avea PIN de utilizator

28 aprilie 2017, 14:46

Noua variantă simplă ar avea în plus data naşterii şi semnătura olografă, pentru că mulţi români din străinătate au cerut acest lucru. Cartea de identitate electronică va fi şi ea de două categorii. Cu cip şi amprente sau doar cu cip.

Cei care se tem de inovaţie şi tehnologie vor putea opta pentru varianta simplă, fără cip, ceilalţi ar putea alege cartea de identitate electronică cu amprente sau fără. Aceasta prezintă însă mai multe avantaje.

Reprezentanţii Ministerului de Interne ne asigură că noile cărţi de identitate electronice vor fi mai sigure, respectă standardele internaţionale în materie de protecţia datelor personale şi ne vor face viaţa mai uşoară.

Cartea de identitate electronică va avea un PIN, iar cipul va putea fi conectat la baza de date a Evidenţei Populaţiei sau a Casei de Sănătate şi va înlocui cardurile de sănătate pe măsură ce acestea expiră. În plus, cei interesaţi îi vor putea ataşa o semnătură electronică autorizată, pentru a încheia contracte de la distanţă sau consulta informaţii de la Evidenţa Populaţiei, Registrul Comerţului sau Casa de Sănătate, aşa cum fac deja avocaţii sau notarii.

Deşi noua carte de identitate care va îngloba cardul de sănătate este abia în stadiul de proiect de lege, au apărut deja contestatari.

Noile cărţi de identitate ar putea fi eliberate şi copiilor şi ar putea fi mai iefine decât paşapoartele. Deocamdată, nu au fost estimate costurile implementării acestor noi cărţi de identitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite