Nouă țări din Schengen au introdus controale la graniță din cauza alertelor teroriste

19 octombrie 2023, 18:27

Începând de sâmbătă, timp de 10 zile, la granița Italiei cu Slovenia vor fi controale. Această perioada ar putea să fie prelungită dacă guvernul de la Roma consideră că e necesar.

Până acum, Italia suspendase tratatul Schengen doar în cazul unor evenimente importante, precum Summitul G20 de la Roma. De această dată, Guvernul Meloni spune că este vorba despre măsuri de siguranță, pentru a evita intrările ilegale şi eventuale atacuri teroriste. Rămâne de văzut cum vor fi implementate controalele, pentru că granița împarte un oraş în două: Gorizia în Italia şi Nova Gorica în Slovenia, iar cetățenii celor două localități trec granița în fiecare zi, transmite Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia.

Austriecii au introdus și ei controale la frontieră cu Cehia, cu scopul de a descuraja traficanţii de migranţi care vor să schimbe traseele după ce Germania a decis să-şi întărească pază la granițe.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Am întărit acum protecția la granițele cu Elveția, Austria, Republica Cehă și Polonia pentru a ne asigura că putem împiedica oamenii să treacă pur şi simplu. Sunt atât de mulți cei care trec prin Balcani sau Mediterana prin multe țări din Europa și solicită azil pentru prima dată în Germania. Sistemul nu poate funcţiona aşa.

În total sunt nouă 9 care au notificat Comisia Europeană cu privire la suspendarea provizorie a liberei circulații. Codul frontierelor Schengen oferă statelor membre posibilitatea de a reintroduce temporar controalele la frontierele interne în cazul unor amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite