Nouă alpiniști au murit în Nepal. Expediţia era condusă de renumitul alpinist sud-coreean Kim Chang-ho

Muntele Gurja
Muntele Gurja
14 octombrie 2018, 17:19

Salvatorii au descoperit cadavrele în jurul taberei de bază, dispersate pe o rază de 500 de metri, împreună cu rămăşiţe ale corturilor şi echipamentelor lor. Alpiniștii au răni la cap şi fracturi.

În urma unei furtuni deosebit de puternice, s-a dizlocat zăpadă de pe munte care a lovit tabăra.

A fost nevoie de mai multe zboruri cu elicopterul pentru a transporta cadavrele la Pokhara, pentru a fi preluate apoi spre capitala Nepalului, Kathmandu.

Tabăra se afla la o altitudine de aproximativ 3.500 de metri în lanţul muntos Dhaulagiri din regiunea Annapurna.

Alpiniştii şi ghizii lor erau de la începutul lunii la poalele Muntelui Gurja și așteptau vreme favorabilă pentru a-și continua ascensiunea.

Accidentul s-ar fi produs joi seară sau vineri. O alertă a fost emisă sâmbătă dimineaţă, după ce au trecut 24 de ore fără ca echipele de la baza muntelui să fi primit veşti de la cei nouă alpinişti.

Expediţia era condusă de renumitul alpinist sud-coreean Kim Chang-ho. În 2013 a devenit primul om din lume care a escaladat cele mai înalte 14 piscuri montane de pe Terra fără ajutorul unui echipament care să îi furnizeze oxigen suplimentar.

Este cel mai grav accident produs în Nepal, după avalanșa din 2015, provocată de un seism. 18 oameni au murit atunci pe pantele Everestului.

Doar 30 de alpinişti au reuşit până acum să escaladeze Muntele Gurja, cu o altitudine de 7.193 de metri. Prin comparaţie, peste 8.000 de persoane au escaladat Everestul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite