Nou sezon la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, cu patru expoziții

27 aprilie 2018, 22:21

Cum intri în Muzeul de Artă Contemporană vezi instalația realizată de fotograful Dan Eremia Grigorescu pornind de la ansamblul Brâncuși de la Tg. Jiu. A fost prezentată la Bienala de la Veneția, în ‘82, la inițiativa criticului Dan Hăulică, alături de câteva sculpturi brâncușiene aduse din mari muzee. În România izolată de comunism de atunci nu s-a știut prea multe despre eveniment.

Expoziția se cheamă Monumente amânate și dă o cheie de interpretare a ansamblului de la Tg. Jiu. Dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, a fost realizat de Brâncuși la 20 de ani distanță.

Un etaj e dedicat artei fotografice a lui Iosif Kiraly. Uși închise, plicuri deschise vorbește, printre altele, și de așa-numitul fenomen mail art. Înainte de apariția internetului, oamenii din lumea artei făceau schimb de lucrări trimise prin poștă. La finele anilor ‘80, Securitatea a intrat pe fir. Plicurile au fost cenzurate sau făcute pierdute.

Centrul de greutate al noului sezon de la Muzeul de Artă Contemporană e o mare retrospectivă a cuplului Georgeta Năpăruș – Octav Grigorescu. Ea s-a stins în ‘97, el mai devreme, în ‘87. Două stiluri diferite. De altfel, e prima oară când lucrările sunt expuse în duet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite