Nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, convenit de liderii UE. Sunt vizate sectoarele energiei, finanţelor şi transporturilor

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană
25 februarie 2022, 01:06

Pachetul este mai cuprinzător decât restricţiile anterioare, ca răspuns la agresiunea Rusiei, şi include interdicţii de export de tehnologie şi restricţionarea accesului Moscovei pe pieţele financiare ale Uniunii Europene, conform unei declaraţii comune a statelor membre, transmite dpa, citată de Agerpres.

Au fost convenite restricţii privind călătoriile cu paşapoarte diplomatice şi de serviciu.

UE urmează să pregătească mai multe sancţiuni, potrivit declaraţiei care solicită o „pregătire rapidă” a mai multor sancţiuni care „vor acoperi şi Belarus”.

Polonia, Slovenia şi Belgia au făcut presiuni puternice pentru cele mai puternice sancţiuni posibile asupra Rusiei înaintea summitului extraordinar al Consiliului European.

„Trebuie să fim uniţi în privinţa unor sancţiuni masive, a unor sancţiuni severe împotriva lui Putin şi a Rusiei”, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să fie decisivă şi nu naivă.

Sunt în curs de pregătire noi sancţiuni împotriva Rusiei, au declarat surse diplomatice pentru dpa, inclusiv excluderea din sistemul de plăţi SWIFT. Cu toate acestea, unii lideri din UE au considerat că SWIFT ar fi trebuit să se numere printre opţiunile deja prezentate. Prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa, a declarat că decizia de excludere este una pe care „trebuie să o luăm”.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost mai prudent. El a spus ca este important să păstrăm opţiuni de rezervă „pentru o situaţie în care ar putea fi necesar sa depăşim acest” stadiu, fără a elabora asupra posibilelor scenarii.

Lituania şi Polonia şi-au exprimat regretul în legătură cu naivitatea UE faţă de Rusia şi a declarat că Uniunea Europeană nu a fost suficient de decisivă pe parcursul acestei crizei.

„Nu avem suficient succes, nu suficient de decisiv pentru a opri, pentru a împiedica Rusia”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, adăugând că eforturile de natură diplomatică nu au funcţionat, iar Vladimir Putin a minţit „de multe ori”.

„În ultimul timp, liderii europeni au depus toate eforturile diplomatice pentru a încerca să evite această criză, pentru a dezescalada situaţia”, a declarat prim-ministrul irlandez Micheal Martin.”Dar este foarte clar că Rusia intenţiona să atace militar poporul ucrainean”.

Pachetul de sancţiuni urmează să fie coordonat nu numai cu Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, ci şi cu Australia şi Japonia, a declarat presei preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Conducerea rusă se va confrunta cu o izolare fără precedent”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, anunţând pachetul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite