Notre-Dame, renaștere și controverse. Turiștii vizitează de la distanță catedrala; dezbaterea reconstrucției

22 aprilie 2019, 13:11

În spatele dezastrului de la Notre-Dame este speranța renașterii. Turiștii vin acum să vadă ce a rămas din simbolul Parisului și al lumii creștine. Acoperișul este distrus, turla s-a prăbușit, interiorul este dezgolit de măreție, dar structura a rezistat.

Notre-Dame rămâne un reper pentru istoria Franței, cu toate că acum nu mai poate fi vizitată. Noua imagine a catedralei este șocantă pentru unii turiști, care sunt copleșiti de emoție.

Este cu adevărat trist că nu putem intra în Notre Dame. De fiecare dată când vin la Paris vizitez Notre Dame. Ştim că structura este, probabil, instabilă şi că oamenii nu sunt lăsaţi să se apropie…Este magică în continuare şi minunată, chiar de la distanţă, mărturisesc turiștii.

Mai mulți arhitecți susțin că edificiciul, construit cu grinzi vechi de 850 de ani, nu va putea fi readus la starea ințială. În plus, dezbaterile vizează și modul în care va fi reconstruită turla: va fi realizat un model nou, cu ajutorul tehnologiei moderne sau se va încerca o clonă a celei din sec al-XVIII-lea.

La Paris, a avut loc și un concert special pentru încurajarea donațiilor pentru reconstrucție, la care au participat artiști de renume, printre care Mireille Mathieu.

Jurnaliștii francezi au remarcat apariția primelor controverse legate de donațiile imense, peste 1 miliard de euro în câteva zile. Donatorii beneficiază de avantaje fiscale și notorietate.

Există însă și cealaltă latură a problemei – salvarea unui fragment esențial al patromoniului cultural universal, iar mobilizarea internațională este spectaculoasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă