Notre-Dame, renaștere și controverse. Turiștii vizitează de la distanță catedrala; dezbaterea reconstrucției

Este pelerinaj la Notre Dame. Turiştii străini care vizitează Parisul de Paşte vor să vadă cum arată monumentul după incendiu. În capitala Franţei a avut loc şi un concert pentru strângere de fonduri. Tiparul reconstrucţiei catedralei naşte principala dezbatere.

22 Aprilie 2019, 13:11 (actualizat 22 Aprilie 2019, 20:42) |

În spatele dezastrului de la Notre-Dame este speranța renașterii. Turiștii vin acum să vadă ce a rămas din simbolul Parisului și al lumii creștine. Acoperișul este distrus, turla s-a prăbușit, interiorul este dezgolit de măreție, dar structura a rezistat.

Notre-Dame rămâne un reper pentru istoria Franței, cu toate că acum nu mai poate fi vizitată. Noua imagine a catedralei este șocantă pentru unii turiști, care sunt copleșiti de emoție.

Este cu adevărat trist că nu putem intra în Notre Dame. De fiecare dată când vin la Paris vizitez Notre Dame. Ştim că structura este, probabil, instabilă şi că oamenii nu sunt lăsaţi să se apropie...Este magică în continuare şi minunată, chiar de la distanţă, mărturisesc turiștii.

Mai mulți arhitecți susțin că edificiciul, construit cu grinzi vechi de 850 de ani, nu va putea fi readus la starea ințială. În plus, dezbaterile vizează și modul în care va fi reconstruită turla: va fi realizat un model nou, cu ajutorul tehnologiei moderne sau se va încerca o clonă a celei din sec al-XVIII-lea.

La Paris, a avut loc și un concert special pentru încurajarea donațiilor pentru reconstrucție, la care au participat artiști de renume, printre care Mireille Mathieu.

Jurnaliștii francezi au remarcat apariția primelor controverse legate de donațiile imense, peste 1 miliard de euro în câteva zile. Donatorii beneficiază de avantaje fiscale și notorietate.

Există însă și cealaltă latură a problemei - salvarea unui fragment esențial al patromoniului cultural universal, iar mobilizarea internațională este spectaculoasă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI