Norvegienii folosesc vapoare cu motoare electrice. Navele plutesc silenţios prin apele îngheţate ale coastei Regatului

Motoarele electrice îşi fac loc şi în industria navală din ce în ce mai presată să diminueze poluarea maritimă. Norvegienii au adaptat un vapor care pluteşte silenţios chiar şi prin apele îngheţate ale coastei Regatului.

09 Decembrie 2018, 14:55 (actualizat 09 Decembrie 2018, 15:02) |

Este un motor hibrid electric-diesel capabil să poarte navele prin fiordurile acestei țări scanadinave înscrise în patrimoniul universal UNESCO. Experimentul este încurajator pentru că emisiile poluante ale vasului sunt foarte mici.

Adrian Undstad, inginer șef: "Practic, navigatorul poate alege dacă vrea să folosească doar motorul diesel sau propulsia sută la sută electrică."

Politicienii din Regat au elaborat o strategie agresivă  prin care cer industriei navale ca poluarea să fie eliminată până în 2026. Așa s-a ajuns la acest model. Bateriile uriașe, capabile să asigure o putere de 300 de kilowati pe oră sunt montate de o parte și de alta a catamaran.

Vasul Viziunea Fiordului poate atinge o viteza de 8 noduri având la bord 400 de pasageri și singurul zgomot pe care îl veți auzi este conversația acestora, pentru că motorul nu scoate nici un sunet.

Rolf  Sandvik,  președintele companiei: "Această navă ne arată, în primul rând, că este posibil. Avem soluţiile, avem tehnologia şi avem şi energia disponibilă aşa cum deja o folosim pe coasta norvegiană."

Singura piedica în calea unui motor electric puternic este tehnologia bateriilor. Se testează deja acumulatori care pot da autonomie unui vas de marfă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI